Onder luid applaus van het massaal toegestroomde publiek rijdt Mathieu van der Poel solo over de finish FOTO MERIJN SITSEN
Onder luid applaus van het massaal toegestroomde publiek rijdt Mathieu van der Poel solo over de finish FOTO MERIJN SITSEN Foto: Merijn Sitsen

Gedroomde winnaar voor GP Adrie van der Poel

HOOGERHEIDE - Mathieu van der Poel heeft het grote publiek van de GP Adrie van der Poel haar gedroomde winnaar gegeven. In de wedstrijd die vernoemd is naar zijn vader reed de topfavoriet solo naar de finish.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Heel de week lag het parcours van de GP Adrie van der Poel er bevroren bij. Dus dat zou een snelle wedstrijd gaan worden. Maar zondag bleek niets minder waar. Met 'hoge' temperaturen en veel regen veranderde het parcours in een modderpoel en konden de deelnemers zich opmaken voor een loodzware wedstrijd.

Aerts

Mathieu van der Poel ging niet sterk van start. Lange tijd moest hij Toon Aerts voor zich dulden, die op het hoogtepunt een gat van zo'n vijftien seconde had. Maar halverwege de wedstrijd lukte het Van der Poel om aan te sluiten. In de zesde van de zeven rondes lukte het de topfavoriet om los te komen van Aerts. Vanaf dat moment werd het gat alleen maar groter. Van der Poel reed solo naar de finish. Aerts kwam dertien seconden later over de streep en Wout van Aert maakte het podium compleet. Voor Toon Aerts voelde zijn tweede plek echter als winnen. Want het betekende dat hij bovenaan het wereldbekerklassement eindigde. Van der Poel speelde in het klassement geen relevante rol, aangezien hij de eerste twee wereldbekerwedstrijden van het seizoen oversloeg. Wel won hij iedere wereldbekerwedstrijd waar hij wél aan de start verscheen.

WK

Voor Van der Poel was de GP van zijn vader een goede generale repetitie voor het WK veldrijden dat komend weekend wordt verreden in Bogense, Denemarken. Van der Poel schreef de WK-titel in 2015 op zijn naam, maar greep er daarna drie jaar op een rij naast.

Brand

Bij de vrouwen was het Lucinda Brand die het hoogste podium mocht betreden. Zij maakte veel indruk op het modderige parcours van de GP Adrie van der Poel en reed de laatste rondes solo naar de finish. De Amerikaanse Compton en Marianne Vos maakten het podium compleet. Vos was al zeker van haar eindzege in de wereldbeker.

Junioren

's Ochtends reed Witse Meeussen bij de junioren door de regen als eerste over de finsih. Dat deed hij met een mooie voorsprong op Canal en Belmans. Bij de U23 was de eer aan Eli Iserbyt. Ook hem lukte het om solo over de finish te gaan. Benoist eindigde als tweede en Turner greep na een felle strijd met Dorigon de derde plaats.

Bekijk verderop in deze Woensdrechtse Bode een uitgebreide foto-impressie van de GP Adrie van der Poel.[l]