40.000 euro voor succesvolle Dorpsplatforms

WOENSDRECHT - Het gaat goed met de Dorpsplatforms. Al twee jaar werken de DPF's als zelfstandige stichtingen, en de gemeente Woensdrecht is tevreden over de resultaten. De financiële bijdrage wordt daarom structureel gemaakt, en de gemeente stort zo'n 35.000 euro extra in de initiatievenpot.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De Dorpsplatforms kennen al een lange historie in de gemeente Woensdrecht. In 2003 werden de opgericht onder de naam buurtplatforms, en in 2006 veranderde de naam naar dorpsplatforms. De taak van deze platforms bestond altijd uit het gevraagd en ongevraagd adviseren van het college van burgemeester en wethouders op de beleidsvelden verkeer, vervoer, veiligheid en openbare ruimte.

In 2016 zijn de dorpsplatforms zelfstandige stichtingen geworden en zijn de platforms en gemeente een wederzijdse verbinding met elkaar aangegaan via een convenant. Zij zijn ook een grote rol gaan spelen in de leefbaarheid en bij burgerinitiatieven. Aan de hand van door hen opgestelde "leefbaarheidsagenda's" worden de speerpunten van de dorpsplatforms beschreven. Voor het uitvoeren of ondersteunen van initiatieven beschikken zij over een eigen budget. Hoe de nieuwe vorm van de paltforms uitpakte, zou na twee jaar geëvalueerd worden. En dat moment is nu aangebroken.

Evaluatie

Uit de evaluatie van deze periode blijkt dat zowel de gemeente als de dorpsplatforms enthousiast zijn over de huidige werkwijze en deze graag aanhouden. De gemeente heeft daarop besloten de financiële bijdrage voor de toekomst structureel te maken, zodat initiatieven snel opgepakt en uitgevoerd kunnen worden. "De relatie tussen de gemeente en de dorpsplatforms is goed", vertelt Van Agtmaal. "Als gemeente zijn we erg blij met de manier waarop de dorpsplatforms initiatieven oppakken. Uit de evaluatie kwam ook naar voren dat het werken met wijkteams en voormannen bij onze buitendienst bijgedragen heeft aan laagdrempeliger contact tussen deze partijen." De gemeente heeft daarop besloten de financiële bijdrage voor de toekomst structureel te maken, zodat initiatieven snel opgepakt en uitgevoerd kunnen worden.

'De gemeente
is heel blij met alle
initiatieven'

"De afgelopen jaren hebben de dorpsplatforms laten zien dat zij goed functioneren als zelfstandige stichtingen.", vertelt burgemeester Adriaansen. Er zijn diverse mooie initiatieven ontwikkeld, dan wel ondersteund door de platforms. Voor ons als college reden om ook op financieel gebied de dorpsplatforms structureel vertrouwen te geven, zodat burgerinitiatieven sneller kunnen worden opgepakt en uitgevoerd."

Bijdrage

De afgelopen jaren ontvingen de dorpsplatforms ieder een jaarlijkse bijdrage van €4000,00. Het college van burgemeester en wethouders vraagt nu aan de gemeenteraad om dit bedrag structureel wordt. Daarnaast verzoeken zij de gemeenteraad om de zogenaamde 'initiatievenpot' aan te vullen tot €75.000,00. In die initiatievenpot zat nog ruim 35.000 euro.

'Budget voor goede
initiatieven moet sneller
beschikbaar zijn'

"Toen we de zelfstandige stichtingen in het leven riepen, hadden veel platformen nog budget over dat nooit was gebruikt om initiatieven te realiseren. Dat bedrag is toen in een initiatievenpot gedaan", legt de wethouder uit. "Dat bedrag wordt gebruik voor grotere en duurdere initiatieven. We willen het nu weer wat ophogen, en zorgen dat de bevoegdheid om uitgaven goed te keuren bij het college komt te liggen. Het voordeel hiervan is dat wanneer er een goed initiatief is, het besluitvormingsproces over het budget veel sneller kan gaan." Nu moeten ideeën altijd nog langs de gemeenteraad, waardoor er vaak weken tot maanden overheen gaat.[l]