Wit wint snel
Wit wint snel

Jeugdkampioenschap schaken voor BSV schakers

BERGEN OP ZOOM - Ook deze week zullen wij u weer verslag doen van zowel het Jeugdkampioenschap schaken voor BSV-schakers, als het Open Bergs Jeugdkampioenschap. Maar we zullen ook vooruit blikken naar het Districtskampioenschap schaken voor basisschoolteams.

Vorige week hebben wij u al de prognoses gegeven, maar dit keer de definitieve uitslag van de 2e cyclus om het Jeugdkampioenschap van BSV. In de Koningsgroep werd Levi Vriens met de maximale score eerste. Tweede werd Dion Winterberg. Voor deze twee spelers zal de derde periode spannend worden, want ze staan nu, met precies hetzelfde aantal punten, bovenaan. In de Torengroep werd Casper Room eerste met ook de maximale score. Casper promoveert daarmee naar de Koningsgroep. De tweede plaats werd gedeeld door Evalijne van Schilt en Tijn Hoedelmans. Op basis van het reglement zal Evalijne Casper vergezellen naar de Koningsgroep. Jammer voor Tijn, maar die krijgt zeker zijn kans nog wel. In de Lopergroep werd de eerste plaats gedeeld door Floor Kunst en Wessel Janssen. Door dit resultaat promoveren beiden naar de Torengroep. In de Paardgroep werd de eerste plaats ook gedeeld en wel door Tristan Huibregtse en Raoul Eestermans. Beiden promoveren dus naar de Lopergroep. Tenslotte de piongroep werd Bjoyd Duynstee met de maximale score eerste en Kevin Huang tweede. Beide zullen in de volgende periode hun kunnen moeten tonen in de Paardgroep.

KO-toernooien
Naast het toernooi om het BSV-kampioenschap worden er op de dinsdagavond ook KO-toernooien georganiseerd. Er zijn drie KO-toernooien op verschillende niveaus. In deze toernooien moet een speler twee keer tegen een tegenstander spelen. Degene met de meeste punten gaat door. Als het gelijk is, volgt een beslissingspartij. Op niveau 1 wist Saphira van Kasterenmet 2-0 te winnen van Alesar Zeidan en daarmee te plaatsen voor de halve finale van het Stap 1 KO-toernooi. In het Stap 2 KO-toernooi won Martin Schoones met 2-1 tegen Marieke Luijcks en plaatste zich daarmee voor de kwartfinales. Datzelfde deed Floor Kunst door met 1½-½ te winnen van Jelte Dijkmans en Tano van Schilt won met 2-0 van Melissa van der Poel. In het KO-toernooi voor spelers van stap 3 en hoger won Dion Winterberg met 2-0 van Tijn Hoedelmans en Tom Keijzer met 2-1 van Casper Room. Beide spelers spelen daarmee in de halve finale.

In het Open Bergs Jeugdkampioenschap op de vrijdagavonden wist Levi Vriens met zwart te winnen van Martijn van Eekelen en Dion Winterberg met wit van Jeroen van Eekelen. De stand na 5 ronden is nu: 1. Levi Vriens met 5 uit 5 2. Mees Schillemans met 3 uit 4 en 3 en 4 gedeeld Martijn van Eekelen en Dion Winterberg met 3 uit 5.

Op woensdagmiddag 13 maart spelen de basisscholen uit West Brabant het districtskampioenschap voor basisschoolteams.

Stelling
De vorige keer gaven we u het probleem met als stelling. Wit: Kh1, Dc2, Ta1, Tf1, Lb2, Pf3; pionnen op a3, b4, c4, d5, f2, g2 Zwart: Kh8, Db6, Ta8, Tf8, Le7, Pc7 en pionnen op a7, b7, d6, f7, f6, h7. De opgave luidde: hoe beslist wit de partij? Welnu wit speelt Pg5. Het paard mag niet geslagen worden omdat zwart dan schaak staat en het mat op h7 is nu niet meer te voorkomen.

In het nieuwe probleem, zie diagram, kan wit de partij snel winnen. De vraag is dus hoe? [l]