De onthulling van de Bronzen Os FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De onthulling van de Bronzen Os FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Feestelijke onthulling van de nieuwe Os

OSSENDRECHT - De Bronzen Os staat weer op zijn sokkel. Ruim op tijd voor carnaval prijkt het beeldje weer op de Markt in Ossendrecht, nadat het in augustus vorig jaar werd gestolen. Prins Jim van Ostrecht en wethouder Van Agtmaal hadden de eer het nieuwe beeldje te onthullen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Toen de Bronzen Os op een ochtend in augustus 2018 ineens van zijn sokkel was verdwenen, hielden zowel alle Ossendrechtenaren als de wethouders en burgemeester nog even hoop dat het om een grap ging. De burgemeester riep degenen die het beeld gestolen hadden op om het anoniem terug te brengen. Maar het mocht niet baten. Waarschijnlijk waren het professionele koperdieven die met de Os aan de haal waren gegaan. Het beeldje werd nooit meer terug gevonden.

Nieuw Os

De diefstal zorgde meteen voor een groot dillema. Want Ossendrecht zonder os, dat kan natuurlijk niet. Om tijdens 11-11 toch een os op de sokkel te hebben, goten lokale ondernemers een betonnen exemplaar. Dat was een mooie oplossing, maar wel een tijdelijke. De gemeenteraad van Woensdrecht stelde uiteindelijk 10.000 euro beschikbaar voor de realisatie van een nieuwe Bronzen Os. En dat nieuwe exemplaar werd zondag onthuld.

De onthulling van de nieuwe Bronzen Os was een feestelijk moment. De eer was aan Prins Jim van Ostrecht en wethouder Jeffrey van Agtmaal om het nieuwe beeld te onthullen. De blaaskapel zorgde voor gezellige muziek.[l]