Gezelligheid in het Kloosterhof
Gezelligheid in het Kloosterhof Foto: Jose van der Wegen

Wjeeldrecht viert carnaval met senioren

HOOGERHEIDE – Al tientallen jaren is het een traditie: het Ouwerebal van Wjeeldrecht. Alle senioren die dit wilden, waren bij dit carnavaleske bal welkom om het carnaval van Woensdrecht en Hoogerheide (Wjeeldrecht) mee te vieren. In MFC De Kloosterhof deden dan ook zo’n 50 ‘Ouwere’ mee met Prins Fon I en zijn gevolg.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Het Ouwerebal is een initiatief van KS De Snoeken in samenwerking met de KBO. Volgens Prins Fon I was de opkomst dit jaar wat lager. “Er zijn wat zieken en er zijn ons ook wat mensen ontvallen. Maar we zijn blij met de mensen die wel gekomen zijn. We houden dit bal toch voor deze mensen.

KS De Snoeken maakt het Ouwerebal samen mogelijk met de KBO. De mensen krijgen gratis koffie, lootjes voor de loterij en een broodje. Op deze manier kunnen we ook voor de minder draagkrachtigen iets betekenen met carnaval.” Helaas voor de aanwezigen en ook KS De Snoeken was er dit jaar wel een kleine domper op de carnavalsvreugde: “De band kon helaas niet komen. Meestal is er in de pauze altijd live muziek van een dweilband, maar dit keer kon de band niet komen. Het zijn ook drukke tijden en er zijn ook zieken bij de band, waardoor het lastig is een band te vormen. Maar door improvisatie en via de muziekinstallatie kunnen we er toch een mooi feestje van maken. We hebben onder meer al het liedje van dit jaar samen met de mensen gezongen.”

Tonproaten

Naast gezang, bingo en een loterij zorgde de organisatie ook voor vermaak in de vorm van een tonproater. Volgens Prins Fon I was dit bovendien niet zomaar een tonproater, maar een tonproater pur sang, namelijk Marijn Klippel. “Hij is een originele tonproater, zoals het hoort te zijn, zonder grappen en grollen. Een tonproater ook die het aandurft het wel en wee van de gemeentepolitiek te behandelen.”

'Marijn is een
tonpraoter zoals
het hoort te zijn'

Dat bleek ook wel uit het optreden van Marijn Klippel. Hij praatte over de goede oude tijd in Wjeeldrecht, waarbij hij als een wandelaar zijn dorp bezag. Van “Waar De Herberg en De Arend zaten, zit nu een windgat” tot “De snoek zit al tien jaar in een verroeste bloembak en Ostrecht krijgt direct een bronzen os terug, een os zonder kloten”, Marijn Klippel durfde het allemaal te zeggen tot hilariteit van de aanwezigen. Na het optreden van de tonproater, die binnen KS De Snoeken geen onbekende is (hij was nar, garde en grootste boer binnen de stichting, alleen geen Prins), was het tijd voor een nieuwe loterij en bingo. Daarbij werd er ook een narrenstreek geleverd, want er zaten opeens lotnummers in de emmer, die niet vergeven waren. Gelukkig gingen uiteindelijk alle door KS De Snoeken geschonken prijzen met de aanwezigen mee naar huis.

Gezelligheid

De aanwezige ouderen hadden het in ieder geval erg naar hun zin deze middag in MFC De Kloosterhof. Onder hen Dientje Peeters, bij velen wel bekend van het Woensdrechtse café Zeelandia. “Zolang ik Woensdrecht naar Hoogerheide ben verhuisd zo’n acht jaar geleden, ga ik al naar het Ouwerebal. Het is altijd erg gezellig. Dit keer ben ik samen met twee andere dames vanuit Lucashof naar hier gekomen. Te voet, zolang dat nog gewoon gaat.” Ook Adrie Ligt en zijn vrouw Toos gaan elk jaar naar het Ouwerebal. “We kunnen niet meer springen zoals vroeger, maar wel herinneringen ophalen. De sfeer van vroeger herleeft. Het is altijd feest, iets dat niet afhangt van het aantal mensen, maar van de sfeer en de gezelligheid. Wij zitten dan ook niet achter de geraniums, maar gaan er op uit met carnaval, naar middagen zoals deze.”

Daarmee voorziet KS De Snoeken dus duidelijk in een behoefte van de Wjeeldrechtse ouderen, die net als alle Snoeken dit jaar ‘in ’t net gaon’.[l]