Dumpingen van drugsafval vinden regelmatig plaats op de Brabantse Wal
Dumpingen van drugsafval vinden regelmatig plaats op de Brabantse Wal Foto: Erik de Jonge

Plan van aanpak voor drugsafval Brabantse Wal

BRABANTSE WAL - De Brabantse Wal gemeenten en Tholen hebben de handen ineen geslagen voor een nieuw plan van aanpak tegen drugsdumpingen in de regio. En dat is hard nodig, want in Noord-Brabant is het aantal drugsdumpingen in de afgelopen acht jaar verviervoudigd.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De aanleg van de A4 en de verbeterde infrastructuur richting België heeft veel positieve gevolgen gehad voor de Brabantse Wal. Maar dat er ook nadelen aan kleven, geeft burgemeester Petter eerlijk toe. "Voor drugscriminelen is het ook handig, dat is zeker waar. Juist daarom is het enorm belangrijk dat we als Brabantse Wal samenwerken om op een innovatieve en proactieve manier de dumping van drugsafval door criminelen tegen te gaan."

Plan

In het nieuwe plan van aanpak worden verschillende onderwerpen meegenomen. Zo moet er meer duidelijkheid komen over hoe mensen drugsdumpingen kunnen herkennen, en waar deze gemeld moeten worden. Dat moet ervoor zorgen dat de omvang van het incident en de mogelijke schadelijk gevolgen voor het milieu snel inzichtelijk worden, zodat er snel kan worden opgeschaald als dat nodig is. Ook moeten plekken van dumpingen worden behandelt als een plaats delict. "Wanneer dat gebeurt, kunnen er sporen worden veilig gesteld die kunnen bijdragen aan de strafrechtelijke opsporing van de daders", legt de burgemeester uit.

Proactief

In het plan van aanpak wordt ingezet op proactief te werk gaan. Zo wordt onder andere ingezet op een campagne om de gevolgen van milieucriminaliteit onder de aandacht te brengen. "We moeten de ruimte voor criminelen om drugs te dumpen in onze regio kleiner maken. Daarvoor is het belangrijk dat we innovaties op de voet volgen, en dat er heldere afspraken zijn tussen alle partners", stelt de burgemeester. Daarom zal er eerst worden geïnventariseerd welke samenwerkingspartners er zijn die een rol spelen bij de aanpak van milieucriminaliteit op de Brabantse Wal.

Eén van de actoren is boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap. De Jonge plaatst regelmatig tweets op Twitter met zijn vondsten op de Brabantse Wal en zoekt actief de media op om de problematiek onder de aandacht te brengen. "Hij is bekend om zijn actieve strijd tegen milieucriminaliteit en heeft als geen ander een beeld van dumpingen in onze regio", stelt de burgemeester.Ook de ZLTO, de vereniging van boeren en tuinders, is een belangrijke partner. Daarnaast zijn ook politie, gemeenten, OM, Rijkswaterstaat, OMWB, Provincie en Defensie actoren in het plan. "De politie werkt natuurlijk al veel samen op het gebied van aanpakken van criminaliteit, ook grensoverschrijdend. Maar het is bijvoorbeeld ook interessant om te bekijken wat defensie voor ons kan betekenen in de strijd tegen milieucriminaliteit."