De werkgroepleden in de raadzaal
De werkgroepleden in de raadzaal Foto: Erik de Laet

'Een woonconcept voor kwetsbare burgers'

PUTTE - Er komt een splinternieuw leef-woon-zorgconcept in Putte. En dat is te danken aan zorgcoöperatie Zorg om Zorg. De vrijwilligers hebben hard gewerkt aan de plannen en veel samenwerkingen gezocht, en afgelopen week kon de eerste samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend.

Enkele jaren geleden besloot politiek Den Haag dat ouderen zo lang mogelijk thuis moesten blijven wonen en dat de verzorgingshuizen zouden verdwijnen. Die koerswijziging heeft op termijn ook gevolgen voor De Beukenhof in Putte.

Een werkgroep binnen de zorgcoöperatie kreeg daarom de opdracht om op zoek te gaan naar een vernieuwende aanpak, die bijdraagt aan de visie die ervoor kan zorgen dat iedere inwoner van Putte van de wieg tot de laatste levensfase, in het eigen dorp zou kunnen blijven wonen. Het was de werkgroep al snel duidelijk dat daarbij meerdere partijen nodig zijn, die de kennis, de kwaliteit en de capaciteit hebben om zo'n nieuw zorgconcept mede vorm te geven.

Uitgangspunt

Centraal in de nieuwe aanpak staat de bewoner of beter nog: de cliënt. Uitgangspunt is dat die dicht bij de eigen woonomgeving moet blijven, zoveel mogelijk met behoud van het eigen levensritme. Waar mogelijk met ondersteuning van bekenden, waar nodig met inzet van professionals.

De verregaande samenwerking tussen de betrokken partners moet leiden tot een nieuw en ook uniek leef-woon-zorgconcept waarbij de informele en formele zorg nauw samenwerken. In mei zetten de bestuurders gezamenlijk de kaders uit, vervolgens is het aan de mensen uit de praktijk om verdere invulling aan het innovatieve concept te geven.

De vernieuwing zit hem niet alleen in het feit dat dit een initiatief vanuit de gemeenschap zelf is - 'Samen maken we Putte beter' - maar vooral ook omdat de bewoner of cliënt (en zijn omgeving) blijvend de regie houdt over leven, wonen en zorg, daarbij ondersteund door professionals.

Ondertekenen

Het document werd vorige week ondertekend door Ad van Rijen, Wijzijn Traversegroep; Rudi van Oirschot, Participatiecafé De Bunt; Conny Helder, tanteLouise; Erik De Laet, Zorg om Zorg; Ludo Hoendervangers, Zorg om Zorg: voorzitter commissie; Con Mol Woningstichting Woensdecht; Christ-Jan Danen, TWB Thuiszorg met aandacht [l]

De ondertekenaars van het document