Afbeelding
Foto: Fravino

Fravino pakt groots uit voor diamanten jubileum

HUIJBERGEN - Streekorkest Fravino is uit Huijbergen niet weg te denken. Al zestig jaar brengt het op accordeons gebaseerde orkest een divers repertoire ten gehore binnen en ver buiten Huijbergen. En dat bijzondere jubileum moet natuurlijk gevierd worden. Dat doet het orkest onder andere met een uniek jubileumconcert en met een tentoonstelling in het Wilhelmietenmusem.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Wanneer broeder Marcus van de Wilhelmieten in Huijbergen over streekorkest Fravino praat, glinsteren zijn ogen van trots. Hij maakte de zestig jaar muzikaliteit van de vele leden van dichtbij mee. En dat is niet zo gek, want het orkest kent haar oorsprong ook bij de broeders in Huijbergen. "Het was een oudermiddag van het Juvenaat waarbij een soort bonte avond werd gehouden. Daarbij waren er sketches, gedichten en nog veel meer. Maar de middag werd afsloten met een optreden van een aantal leerlingen van het Juvenaat op de blokfluit. Dat was zo onwaarschijnlijk mooi, dat de broeders meteen besloten dat die muzikaliteit moest blijven bestaan. En dat was het begin van Fravino", vertelt hij. "Al waren die blokfluiten al wel snel verleden tijd hoor." Het orkest maakte nog even gebruik van melodica, een soort combinatie van fluit en keyboard. Maar al snel werden accordeons de basis.

Zestig jaar

Aan leden had streekorkest Fravino, dat haar naam dankt aan het Juvenaat st. Frans en het klooster Alverno, geen gebrek. Alle jongens die op het Juvenaat zaten en iets van muzikaliteit in zich hadden, werden lid van het orkest. "Je moet dat natuurlijk ook in een andere tijd zien. We hadden toen niet eens een televisie. Dus was het veel belangrijker om voor de jeugd vrijetijdsbesteding te vinden." Al snel telde het orkest daardoor veertig leden, die decennia lang op hoog niveau speelden. "Het waren jongens en meisjes, en accordeons maar ook blaasinstrumenten en toetsen", vertelt broeder Marcus. Het orkest nam deel aan internationale concoursen, en kwam op landelijke radio en televisie. "Maar wat het mooiste is, is dat ze ook altijd zijn blijven spelen voor de mensen hier in Huijbergen. Voor de ouderen, en voor de mensen die ziek zijn. Dat siert hen enorm", voegt de broeder eraan toe.

Leden

Tegenwoordig bestaat Fravino uit ongeveer vijfentwintig leden, waarvan ook weer een aantal nieuwe jonge leden. Twaalf daarvan spelen accordeon, maar daarnaast worden er onder andere ook klarinet, trombone, keyboard en dwarsfluit gespeeld. "Dat levert een super leuk divers geluid op. Daarmee onderscheidt Fravino zich enorm van andere orkesten en harmonieën". Maar het levert ook een moeilijkheid op, want nieuwe accordeonspelers zijn moeilijk te vinden. "Het imago van de accordeon is heel wisselend. Aan de ene kant gebruiken steeds meer bands de accordeon, zoals Rowwen hèze. maar aan de andere kant vinden veel jongeren de accordeon toch een beetje stoffig", legt voorzitter Ad Hectors uit. Daarom is Fravino uitgebreid betrokken bij het stimuleren van muzikaliteit bij de Huijbergse jeugd.

Scholenproject

"Ongeveer drie jaar geleden liep het muziekonderwijs op Ste. marie vast", herinnert Hectors zich. "Toen kregen de kinderen door gebrek aan een docent geen muziekonderwijs meer. Onze dirigente Marieke is daar toen ingestapt, en verzorgt nu muzieklessen op de basisschool. Dat is enorm mooi, want de jeugd heeft de toekomst." De laatste jaren heeft Fravino een aantal nieuwe, jonge leden kunnen verwelkomen. "Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee, maar het liefst zien we nog wat meer nieuwe aanwas natuurlijk." Eén van de jubileumactiviteiten zal dan ook gericht zijn op kinderen. "We zitten te denken aan een speurtocht in combinatie met onze tentoonstelling in het Wilhelmietenmuseum. Maar die plannen moeten we nog concreet maken."

Activiteiten

Fravino houdt op 6 april een jubileumconcert waarbij meerdere oud-leden hun muziekinstrument voor één keer weer oppakken. En op 13 april opent in het Wilhelmietenmuseum een splinternieuwe tentoonstelling over 60 jaar Fravino. Houd voor meer informatie de Woensdrechtse Bode en de website www.Fravino.nl in de gaten.[l]

Streekorkest Fravino uit Huijbergen