Basisschoolleerlingen kijken ogen uit in oorlogsmuseum

OSSENDRECHT – In het Oorlogsmuseum Ossendrecht was het de afgelopen twee weken een komen en gaan van basisschoolkinderen uit alle kernen van de gemeente Woensdrecht. In totaal bezochten 250 schoolkinderen het privémuseum van Jan en Janneke de Jonge.

Al een paar jaar bezoeken schoolkinderen van groep 7/8 het museum op initiatief van de Brede Welzijns Instelling (BWI) Woensdrecht. Dit jaar werd het bezoek gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant die graag wil bevorderen dat basisschoolkinderen kennis maken met musea in hun leefomgeving. Hiervoor is het project 'Museumschatjes' opgezet.

Bezoek

De jonge bezoekers werden wegwijs gemaakt in het museum door Jan de Jonge zelf, André de Rijck en de kleurrijke Schot Colin Cook. Deze laatste komt altijd gekleed in vol ornaat militaire Schotse kleding, met allerlei emblemen en spelden. Tijdens het bezoek aan het museum kregen de schoolkinderen onder meer begrippen uitgelegd als onderduiken, inkwartiering en Jodenvervolging. Maar er was ook tijd om op een echte kanon plaats te nemen en aan het wiel ervan te draaien met als doel het kanon te richten. Jan de Jonge: "De kinderen van nu spelen op de computer allerhande oorlogsspellen waarin ze virtueel allerlei wapens gebruiken. Hier in het museum komen ze oog in oog te staan met échte wapens die even kunnen aanraken en vasthouden. Dat vinden ze geweldig."

Wil je meer informatie? Ga naar www.oorlogsmuseumossendrecht.nl, of bel naar 0164 – 67 45 34[l]