Het plaatsen van de ondergrondse containers
Het plaatsen van de ondergrondse containers Foto: Hanneke Marcelis

Afvalcontainers ondergronds en pilot restafval

WOENSDRECHT - De afvalcontainers in de gemeente Woensdrecht gaan ondergronds. De werkzaamheden zijn bijna afgerond, wat betekent dat alle inwoners vanaf 29 maart hun Saverpas mee moeten nemen wanneer zij hun afval naar een ondergrondse container brengen. Ook kunnen inwoners zich inschrijven voor de 1-jarige pilot met het wegbrengen van restafval.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Tot voor kort stonden er in de gemeente Woensdrecht nog de ouderwetse, bovengrondse afvalcontainers voor plastic, textiel en glas. Maar die zijn inmiddels bijna helemaal verleden tijd. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het ondergrond maken van alle containers. En die werkzaamheden zijn op 29 maart helemaal klaar. Vanaf dat moment zullen overal in de gemeente de ondergrondse containers in gebruik worden genomen. En dat bekent vooral één grote verandering voor alle inwoners: voortaan is de Saverpas nodig om de containers voor plastic en textiel te openen. Zonder Saverpas je afval wegbrengen zit er dan niet meer in.

Voordelen
De ondergrondse containers hebben verschillende voordelen. Zo is de stankoverlast bij ondergrondse containers een stuk minder. En ook blijkt uit onderzoek dat bij ondergrondse containers minder vaak afval naast de container wordt geplaatst dan bij bovengrondse containers. En daarnaast is het uiteraard ook een verbetering van het straatbeeld doordat het ruimte bespaard en er mooier uitziet.

Tikken

Wanneer je plastic en drankartonafval of textiel wegbrengt, worden er geen tikken van je Saverpas afgeschreven. Het inleveren van plastic en textiel blijft gratis. De pas is alleen nodig om toegang te krijgen tot de container. Dat is nodig om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren met bijvoorbeeld kinderen die in een ondergrondse container kruipen.

'Wie wil, mag ook
zijn restafval
wegbrengen'

Restafval

Het restafvalsysteem blijft, voor wie dat wil, hetzelfde. Restafval mag nog steeds gewoon in de restafvalcontainer aan huis worden gegooid, waarbij je betaalt wanneer je de container aan straat zet. Maar wie zijn restafval liever wegbrengt, kan deelnemen aan de pilot. De gemeente heeft negen ondergrondse restafvalcontainers laten plaatsen om te testen of een systeem met het wegbrengen van restafval een succes kan zijn in de gemeente. Wie mee doet aan de pilot levert zijn eigen container is, en brengt zijn restafval voortaan zelf weg. Per keer dat je de container opent, wordt een tik afschreven van de Saverpas. Dat heeft verschillende voordelen. Zo ben je niet meer afhankelijk van de inzameldagen, en is het wegbrengen van restafval voordeliger dan het aan straat zetten ervan. Wie deelneemt aan de pilot, mag twee ondergrondse containers uitkiezen waar afval naartoe mag worden gebracht. En als het wegbrengsysteem na de pilot van een jaar niet goed bevalt, mag de bewoner ervoor kiezen om zijn eigen restafval container terug te nemen.

Aanmelden

De mogelijkheid om deel te nemen aan de pilot is beperkt. Per ondergrondse restafvalcontainer kunnen vijftig huishoudens worden aangesloten. Dus wie het eerst komt, het eerst maalt. Het is de bedoeling dat deelnemers één voorkeurscontainer doorgeven. Op die plek kun je dan je restafval wegbrengen. Omdat containers wel eens vol kunnen zitten of een storing kunnen hebben, krijg je ook een tweede 'buddycontainer' toegewezen. Ook daar kun je dan terecht met je restafval. Aanmelden voor de pilot kan via www.saver.nl/antwoordkaart. Je hebt de persoonlijke code die je thuis met de post hebt gehad nodig om jezelf aan te melden. Wanneer de pilot precies start, hoor je na de aanmelding.[l]