De leden van een stembureau in Ossendrecht FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De leden van een stembureau in Ossendrecht FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

FvD grote winnaar in Woensdrecht

WOENSDRECHT - Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Verkiezingen. Zowel landelijk, als in Woensdrecht. In de gemeente kreeg FvD ruim 19 procent van de stemmen, en in Noord-Brabant in totaal ruim 14 procent. En dat is goed voor maar liefst tien zetels voor de partij die vier jaar geleden niet eens op de lijst stond.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Op 11 plekken in de gemeente Woensdrecht gingen op woensdag 20 maart om 7.30 uur de deuren van de stembureaus open. Van het meest noordelijke stembureau in 't Blickvelt in Woensdrecht tot het meest zuidelijke in de Beukenhof in Putte. Allemaal waren ze herkenbaar aan de grote vlaggen die buiten stonden en de vele bordjes en pijltjes die naar de ingang wezen. En allemaal werden ze bemand door enthousiaste vrijwilligers die er alles aan deden om de verkiezingen gestructureerd en betrouwbaar te laten verlopen. Op de meeste plekken zaten ze er tot diep in de nacht. Want pas nadat de deuren van de stembureaus om 21.00 uur sloten kon er geteld gaan worden.

Uitslag

Voor Eric de Bie, Camiel van der Meeren en Maikel de Bekker was er reden voor groot feest. De Bergse leden van FvD zagen hun partij een mokerslag uitdelen. Forum voor Democratie kwam vanuit het niets met maar liefst 9 zetels de Provinciale Staten binnen. Zowel in Woensdrecht als in Bergen op Zoom, Steenbergen, Roosendaal en Tilburg kwam de partij als winnaar uit de bus. Alleen de VVD is groter in Noord-Brabant. De partij sleepte 10 zetels in de wacht en blijft daarmee even groot als de afgelopen vier jaar. Ook GroenLinks maakte indruk. De partij groeide van 3 naar 5 zetels. Ook in Woensdrecht wist GroenLinks meer stemmen te krijgen dan vier jaar geleden. Toen waren het 124 mensen die voor de partij kozen, en dit jaar 369.

De grootste verliezers zijn de SP en de PVV. De SP slonk van 9 naar 5 zetels en de PVV verloor drie van haar zeven zetels. Ook het CDA en de PVDA leverde een zetel in ten opzichte van 2015. In Woensdrecht was eht verlies voor het CDA echter een stuk groter. Waar er in 2015 1588 mensen voor het CDA kozen, waren dat er dit jaar 'slechts' 1009. In 2015 stemde dus ruim 23 procent van de inwoners op de partij, terwijl dat er nu nog maar 12,7 procent waren.


Waterschappen

Bij de Waterschappen kwam de uitslag op partijniveau een dag later. In Woensdrecht kwam het CDA als winnaar uit de bus met 1246 stemmen. Daar net achter eindigde Ons Water met 1228 stemmen en de VVD met 1158 stemmen. Daarna werden de verschillen groter, want geen enkele andere partij kreeg meer dan duizend stemmen. West-Brabant Waterbreed en de PvdA kregen er beide ruim 900. En 50plus en de Partij voor de Dieren kregen er beide rond de 600.

In Noord-Brabant was de VVD echter wel de winnaar met ruim 55.000 stemmen. Ons Water haalde er net geen 50.000 binnen en werd daarmee de op één na grootste. Het CDA, dat in Woensdrecht de meeste stemmen kreeg, eindigde in Noord-Brabant als op twee na grootste partij met 39.000 stemmen.

Opkomstpercentage

In totaal gingen er voor de Provinciale Staten in Woensdrecht net geen 8000 mensen naar de stembus. Dat is ruim 49 procent van de stemgerechtigden. Landelijk gezien is dat weinig, aangezien daar het gemiddelde op 56,1 procent lag. Maar vergeleken met 2015 was het voor de gemeente wel een flinke toename. Toen ging slechts 42 procent van de inwoners naar de stembus.

Voor de waterschappen waren er meer mensen stemgerechtigd dan voor de Provinciale Staten. Voor de Provinciale Staten dien je namelijk in bezit te zijn van een Nederlands paspoort. Voor de waterschappen komt iedere inwoner boven de 18 jaar in aanmerking om te stemmen. Ook wanneer deze geen Nederlands paspoort heeft. Bij de waterschappen lag het opkomstpercentage in Woensdrecht op 43,8 procent, en in heel de provincie op 46,3. En dat was historisch hoog, want in 2015 bleef het opkomstpercentage steken op ruim 37 procent."Natuurlijk ben ik daar ontzettend blij mee", vertelt Dijkgraaf Kees Jan de Vet. "De inwoners van Midden- en West-Brabant zijn zeer betrokken bij het waterschap."[l]

In de rij voor het stembureau in het gemeentehuis FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN