De lancering van de campagne
De lancering van de campagne Foto: Hanneke Marcelis

Nieuwe campagne voor meldingsbereidheid

HOOGERHEIDE - 'Woensdrecht voor veiligheid. Samen tegen criminaliteit!'. Dat is de slogan die sinds afgelopen week in alle dorpskernen is terug te lezen met daarbij een foto van een groot, blauw oog. Met de campagne wil de gemeente de meldingsbereidheid van inwoners vergroten. "Zonder meldingen kunnen we niet handhaven. Daarom willen we het belang van melden onder de aandacht brengen, en tegelijkertijd ook de telefoonnummers benadrukken. Want wie je nou bij wat moet bellen, is ook nog wel eens onduidelijk", laat burgemeester Adriaansen weten.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Samen met wijkagent Ron van der Wel gaf burgemeester Adriaansen de aftrap voor de campagne. Want ook de wijkagent wil graag dat inwoners meer gaan melden. "Wij als politie zijn afhankelijk van meldingen. Zo simpel is het. En tegelijkertijd zijn inwoners weer van ons afhankelijk als het gaat om de aanpak van criminaliteit. Daarom is samenwerking enorm belangrijk", legt hij uit. Daarbij wijst hij erop dat inwoners voor agenten de oren en ogen van wijk zijn. "In de dorpen zie je al dat dat goed gebeurd. Daar krijgen we veel meldingen van verdachte situaties. Maar vooral in het buitengebied kan dat beter." Want met meldingen kun je niet alleen criminaliteit aanpakken, maar smoor je het ook in de kiem, stelt de agent. "Met de melding iets kleins, kun je soms ook veel grotere problemen voorkomen. Bijvoorbeeld als er een melding binnenkomt van een bankstel dat gedumpt is. Daarmee ga je meer dan alleen zwerfafval tegen. Want als zo'n bankstel blijft staan, trekt het hangjeugd aan. Die gaan daar blowen, wat bijvoorbeeld weer een dealer aantrekt. Zo gaat het van kwaad tot erger. Dan kan de melding van die gedumpte bank een heleboel gedoe voorkomen."

Samenwerking
"Het verhogen van meldingsbereidheid is een van de aandachtspunten uit het collegewerkprogramma", vertelt burgemeester Adriaansen. "Meldingsbereidheid verhogen bij de inwoners, waarmee je de gemeentelijke informatiepositie verhoogd, is essentieel om zicht te krijgen op veiligheid en onveiligheid. Inzicht die nodig is om tot een veilig en leefbaar Woensdrecht te komen. We gaan samen aan de slag met burgers, politie, woningbouwcorporaties, toezichthouders, ondernemers, dorpsplatforms, buurtpreventieteams en andere maatschappelijke organisaties", aldus burgemeester Steven Adriaansen.
Met het thema "Woensdrecht voor veiligheid. Samen tegen criminaliteit!" kiest de gemeente voor een heldere en duidelijk manier van communiceren. Onderdelen van de boodschap zijn:
- Ondermijnende criminaliteit wordt niet geaccepteerd;
- Maak melding van illegale activiteiten in je omgeving. Blijf er niet mee lopen, maar meld wat je weet, ook al twijfel je;
- Hennepteelt, drugslabs, malafide bedrijven bederven het ondernemersklimaat;
- Hennepkwekerijen en druglabs zorgen voor gevaarlijke omstandigheden voor omwonenden;
- Drugsdumpingen kosten de maatschappij veel geld;
- Meld signalen die kunnen duiden op criminaliteit, dit kan anoniem via Meld misdaad anoniem;

Meldingen doen

Naast de aandacht die de campagne besteedt aan het belang van melden, is de campagne ook gericht op het verduidelijken van de meldpunten. "Mensen kunnen via verschillende kanalen melden. Daarom verspreiden we ook veel kaartjes deze weken met daarop al die meldpunten. Want als meldingen op de juiste plek binnen komen, scheelt dat veel tijd." Melden kan via:
• via Verbeter de buurt app (bijvoorbeeld bij eenvoudige meldingen, ideeën en delen van problemen).
• onveiligheidgevoelens of overlastmeldingen delen met het team handhaving van de gemeente Woensdrecht. Zij zijn te bereiken op tel 14 01 64 of servicelijn@woensdrecht.nl;
• via de politie op nr. 0900-8844 of bij spoed 112
• via misdaad anoniem tel. 0800-7000 of een formulier invullen via www.meldmisdaadanoniem.nl[l]