Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Nog eens 68 bomen naar de vlakte vanwege slechte gezondheid

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht gaat op de korte termijn 68 bomen kappen. Dat is nodig omdat uit onderzoek is gebleken dat de bomen niet meer gezond zijn. In de kern Huijbergen gaat het om 10 stuks, in Ossendrecht om 11 bomen, in Putte 8 bomen en in Hoogerheide en Woensdrecht samen om 39 stuks. Eerder werden er al 25 bomen gekapt aan de Hollandeweg in Huijbergen vanwege gezondheidsproblemen.

In totaal staan er in de gemeente Woensdrecht zo'n 10.500 bomen in de gemeentelijke buitenruimte. Dat zijn allemaal bomen die nĂ­et in bossen staan. De gemeente draagt hier verantwoordelijkheid over. Daarom worden alle bomen periodiek gecontroleerd. In 2018 is het bomenbestand weer in kaart gebracht en daaruit blijkt dat we van 68 bomen de veiligheid niet meer kunnen garanderen. "Dat betekent dat we ze gaan kappen. Dat zal binnen drie maanden gebeuren", stelt wethouder Van Agtmaal. "Bezwaar maken hiertegen is niet mogelijk, aangezien de veiligheid in het geding is." De wethouder benadrukt dat de controle enkel betrekking heeft op de gezondheid van de bomen, niet van de hoogte, de schaduw, hoeveel blad er vanaf valt en dergelijke onderwerpen.

De reden waarom de veiligheid van een boom niet meer kan worden gegarandeerd kan divers zijn, denk aan sterfte en zwaar beschadigde bomen, maar ook bomen die bijvoorbeeld aangetast zijn door zwammen (op het eerste oog zien deze bomen er aan de buitenkant nog vaak goed uit). Wethouder Jeffrey van Agtmaal: "Als groene gemeente op de Brabantse Wal beschikken we over veel bomen in de buitenruimte. Dit geeft onze gemeente uitstraling, maar het is wel zorg dat we de bomen ook goed onderhouden. Daar hoort inspectie, snoeien en helaas soms ook kappen bij. In februari dit jaar hebben we bijvoorbeeld al onderhoud gepleegd aan de bomen in de Hollandseweg in Huijbergen." Toen werden er 25 bomen gekapt die niet meer veilig bleken te zijn.

Waar mogelijk worden er bomen op locatie terug geplant, maar dit kan niet altijd. Dit wil niet zeggen dat het aantal bomen in onze gemeente afneemt, zo zijn er onlangs op diverse locaties ruim 150 bomen geplant, bijvoorbeeld aan de Scheldeweg en de Antwerpsestraatweg in Hoogerheide. De bomen zullen worden gekapt door de gemeentelijke bomenploeg, in samenwerking met een gespecialiseerde aannemer.[l]