Afbeelding
Foto: Fravino

'We willen kinderen enthousiast maken over muziek'

HUIJBERGEN - Streekorkest Fravino bestaat dit jaar 60 jaar. En dat diamanten jubileum wordt groots gevierd met onder andere een jubileumconcert en een tentoonstelling in het Wilhelmietenmuseum. Als het aan dirigent Marieke de Vries ligt wordt de jeugd daar ook uitgebreid bij betrokken. Zij zet zich al jaren in om de muzikaliteit bij de jeugd in Huijbergen te bevorderen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Ze zit er iedere week flink wat tijd voor in de auto. Want dirigent Marieke de Vries van Streekorkest Fravino komt niet uit Huijbergen, maar woont in Hoeksche Waard. Ze kwam via via bij Fravino terecht. "Heel veel dirigenten voor accordeon orkesten zijn er niet. Daarom kwam ik ondanks de afstand toch in contact met het orkest uit Huibergen", vertelt ze. Ze werd er in 2003 aangesteld als dirigent, en is er nooit meer weg gegaan. Sterker nog. Tegenwoordig is ze iedere week een hele dag in Huijbergen te vinden voor al haar werkzaamheden bij het orkest, maar ook op de basisschool.

Jeugd

"Bij Fravino wilden we graag zorgen weer nieuwe aanwas kwam. Dat deden we wel via projecten en dergelijke, maar ik vond dat het beter kon. Daarom klopte ik drie jaar geleden aan bij basisschool Ste Marie. Toen had ik mijn diploma gehaald om muziekles te geven op scholen. En dat wilde ik graag in Huijbergen gaan doen." Op de basisschool waren ze meteen enthousiast over het idee, want daar werden op dat moment geen muzieklessen gegeven. En doordat De Vries gesteund werd door St Caecilia en Fravino was het plan ook financieel haalbaar. Sinds drie jaar geeft ze nu dus muzieklessen op de basisschool. "Die lessen zijn ook echt gericht op het vergroten van de aanwas naar de twee orkesten. Ik laat de kinderen in de lessen kennis maken met alle instrumenten, en laat ook vaak muzikanten langskomen met hun instrument.

Lessen
Vorig jaar breidde De Vries haar werkzaamheden nóg verder op. Toen startte ze namelijk met het geven van individuele muzieklessen na schooltijd. "Op deze manier kunnen kinderen die de lessen in de klas heel leuk vinden, op een laagdrempelige manier verder kennis maken met een instrument. We doen dat in pakketten van tien lessen." En daarmee wordt meteen weer een koppeling gemaakt met de orkesten in het dorp. "Zo hadden we laatst een Efteling project. Toen was Fravino gevraagd om daar op te treden. We vulden het orkest toen aan met kinderen die zo'n pakket van tien lessen hadden gevolgd. Zij repeteerden een paar keer mee met het orkest, en traden vervolgens mee op in de Efteling. Een geweldige ervaring voor ze!".

De aanpak loont. Sinds Marieke in Huijbergen is te vinden, heeft Fravino al meerdere nieuwe jeugdleden mogen verwelkomen. Marieke hoopt ook met de jubileumactiviteiten van Fravino de jeugd te enthousiasmeren. Want de tentoonstelling en het concert zijn niet alleen leuk voor ouderen, maar ook voor de jongeren uit het dorp en de omgeving.

Activiteiten

6 april 2019: Jubileumconcert van Fravinova (het leerlingenorkest) en Streekorkest Fravino met medewerking van 9 oud-leden en Carel-Jan Reuver. Aanvang 19.30 uur in MFC De Kloek.

13 april 2019: Opening museumjaar De Wilhelmiet in samenwerking met Streekorkest Fravino. Het thema is muziek. In de voormiddag is de officiële openingsbijeenkomst en een optreden van Fravino. Vanaf 13.00 uur is de opening van het museum. In het museum zijn verschillende attributen tentoongesteld uit de historie van Fravino.

14 april 2019: Optreden op landelijk festival te Ede; tevens feestelijk uitstapje voor de leden met jubileum-etentje ter afsluiting.

Openingstijden Wilhelmieten museum: van 14.00 – 16.30 uur op 13, 14, 27 en 28 april. Kijk voor alle data op www.wilhelmietenmuseum.nl.[l]