De laatste armatuur wordt op zijn plek gezet
De laatste armatuur wordt op zijn plek gezet Foto: Hanneke Marcelis

Laatste 'slimme lantaarnpaal' geplaatst

HUIJBERGEN - Wethouder Jeffrey van Agtmaal heeft op de kruising waar de Huijbergseweg overgaat in de Westerstraat symbolisch de laatste armatuur van de slimme fietspadverlichting geplaatst. Daarmee komt er een einde aan de werkzaamheden waarbij er in de gemeente 850 slimme lantaarnpalen zijn geplaatst.

DOOR HANNEKE MARCELIS

In totaal staan er in de gemeente nu 850 slimme lichtmasten. Die zijn te vinden aan de fietspaden langs de OLV Ter Duinenlaan, de Antwersestraatweg, de Abdijlaan, Huijbergseweg en de Weg naar Wouw. De slimme verlichting werkt bijzonder duurzaam. De lampen hebben vier kanten met overal ledverlichting. De lampen kunnen per mast zo worden ingesteld dat ze alleen schijnen op plekken waar dat nuttig is. "Aan de kant van de bossen gaan deze lampen bijvoorbeeld nooit aan. En de kant aan de autoweg schijnt minder fel, want dat heeft geen nut. Alleen de linker en rechterkant, die over de lengte van het fietspad gericht zijn, laten we fel schijnen", legt René van de Ven van Sustainder uit. Bovendien staan de lampen niet de hele nacht aan. Er zit een bewegingssensor in die zorgt dat de lampen gaan schijnen wanneer er iemand langs fietst. En dat is een onderwerp waarover veel discussie is geweest in de gemeenteraad, geeft wethouder Van Agtmaal toe. "Er kwamen veel klachten dat deze functionaliteit niet naar behoren werkte. Lampen gingen niet aan, of stonden juist te lang aan. Maar het is nou eenmaal zo dat we één van de eerste gemeenten in de regio zijn met deze technologie. Er is tijd nodig om het allemaal perfect te laten functioneren." Dat beaamt Van de Ven. "We blijven constant werken aan het optimaliseren van deze technologie."

Functionaliteit

Naast licht geven, hebben de armaturen van de lichtmasten nog veel meer functionaliteiten. Zo meten ze ook scheefstand. De gemeente krijgt dan automatisch een melding als een lantaarnpaal geraakt is, en kan daar meteen op handelen. Ook krijgen de lampen een functionaliteit waarmee de luchtkwaliteit wordt gemeten. Dat wordt in samenwerking met het RIVM gedaan.

In de toekomst zijn er bovendien nog veel meer opties mogelijk. Want de zogenaamde cassette die in de armaturen zit kan heel simpel vervangen worden, waardoor andere technologieën mogelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan wifi, geluidmetingen en camera's. "Zulke functionaliteiten kunnen bijvoorbeeld worden ingezet in de aanpak tegen drugsdumpingen. Uiteraard komt daar wel veel regelgeving bij kijken als het komt op privacy, dus er zitten nu nog geen camera's in. Maar het is natuurlijk wel heel fijn en duurzaam dat deze lichtmasten in de toekomst gemakkelijk hiervoor in te zetten zijn."

Voorlopig blijf het in de gemeente Woensdrecht bij de huidige 850 exemplaren. "Maar wanneer er oude lantaarnpalen vervangen moeten worden, zullen we er natuurlijk voor kiezen om dan meteen in de slimme exemplaren te plaatsen."[l]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding