De eikenprocessierups is bezig aan een opmars in Breda.
De eikenprocessierups is bezig aan een opmars in Breda. Foto: WIJNAND NIJS

Gemeente spuit preventief tegen eikenprocessierupsen

WOENSDRECHT - De gemeente gaat preventief spuiten tegen eikenprocessierupsen. Dit gebeurt onder andere langs doorgaande fietsroutes. Zo hoopt de gemeente overlast tot een minimum te beperken.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De eitjes van de eikenprocessierupsen zijn weer aan het uitkomen. Dat gebeurt ieder jaar vanaf half april tot begin mei. De eikenprocessierups krijgt na enkele vervellingen brandharen, en die kunnen zowel bij dieren als mensen voor gezondheidsklachten zorgen. Daarom heeft de gemeente Woensdrecht een beheerplan opgesteld, over overlast tegen te gaan.

Wanneer de bladontwikkeling van de boom en de rups in volle gang is, zal er gestart worden met het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht, met name langs de doorgaande fietsroutes. Er wordt met een biologisch bacterie preparaat gespoten, waardoor alleen de rupsen worden gedood. Daarbij is vooraf gekeken of er beschermde vlindersoorten aanwezig zijn, als dit het geval is zal geen bespuiting op die plek plaatsvinden. Het bacteriepreparaat is veilig voor mens en dier maar het heeft wel een irriterende karakter. Daarom raadt de gemeente inwoners aan om uit de nevel van de bespuiting te blijven en dieren niet onder de bomen te laten lopen/grazen tijdens de spuitwerkzaamheden.

Wie met zijn huid in contact komt met een eikenprocessierups, zal uitslag krijgen die ernstig jeuken. Ook kan het zorgen voor last aan ogen en luchtwegen. Meer informatie over de eikenprocessierups en wat je er tegen kan doen vind je op de website www.oakie.info van de GGD.[l]