aandachtige toehoorders
aandachtige toehoorders L. Kielman

Zonnebloem Huijbergen naar de Vogelopvang in Zundert

HUIJBERGEN - Woensdag 1 mei zijn gasten en vrijwilligers een kijkje gaan nemen bij de Vogelopvang te Zundert. Ze werden daar hartelijk ontvangen door 3 medewerkers met koffie en thee aan gezellig gedekte tafels in het educatiegebouw. Na de koffie vertelde een medewerkster het een en ander over de Vogelopvang.

Die is ontstaan uit een hobby in 1980 en was eerst in oude barakken gehuisvest. De barakken zijn later omgetoverd tot een prachtige natuurwinkel. De opvang voorzag in een groeiende behoefte. Volgens de regels van de Vogelwet, die steeds strenger wordt, is er gewerkt en uitgebreid. Zo voorzag de uitbreiding in een educatieve ruimte waar tot op de dag van vandaag workshops worden gegeven en er projecten voor de basisscholen worden gehouden. Ook de tuin is vergroot en is aangeplant met een grote diversiteit aan struiken en bomen. Het geheel ziet er schitterend uit: een paradijs voor vlinders. Met subsidie van de Europese Gemeenschap is het restaurant/educatiegebouw in korte tijd verrezen hetgeen het geheel tot een aantrekkelijk verblijf maakt.

In beslag genomen dieren
Werden er in het begin zo’n 100 vogels per jaar opgevangen, nu zijn dat meer dan 6000 vogels en inheemse zoogdieren per jaar. Er werken 4 vaste medewerkers en zo’n 120 vrijwilligers en voorziet heel Brabant tot en met Eindhoven in de opvang. Allerlei dieren in nood worden via de dierenambulances en politie binnen gebracht. Deze worden verzorgd en het doel is om ze weer terug in de natuur uit te zetten. Maar er komen ook tal van in beslag genomen dieren binnen omdat ze illegaal zijn ingevoerd of worden gehouden en deze dieren kunnen niet terug de natuur in, maar blijven in het centrum of gaan naar een dierentuin. De in beslag genomen dieren verblijven in ruimtes die niet voor publiek toegankelijk zijn. Er worden ook reetjes, vossen en bevers verzorgd die o.a. in de Biesbosch weer teruggezet worden.

Dier aanmelden nachtopvang
Wil iemand ’s avonds een dier aanmelden dan kan dat in de nachtopvang: een afgesloten ruimte waar iemand een diertje kan plaatsen zodat het de nacht droog en warm kan doorbrengen. Door op een bel te drukken wordt een medewerker gewaarschuwd dat er een nieuwe patiënt binnen is gekomen. Na deze duidelijke en interessante lezing lieten de gasten van de Zonnebloem zich de lunch heerlijk smaken.
Hierna kregen ze nog in 2 groepen een rondleiding over het terrein van de Vogelopvang. In de ruimte met eerste opvang en onderzoek zijn zelfs couveuses aanwezig voor de zwakke jonge diertjes.
Er wordt nog steeds vernieuwd: er worden grotere ruimtes voor roofvogels gebouwd, er zijn bijenhotels gekomen die als een waar kunstwerk in de vlindertuin staan te pronken. Kortom: een aanrader voor een dagje uit, heel leerzaam. De Zonnebloem dankt de begeleiders van deze dag voor hun inzet. We komen zeker een keer terug. [l]