Sommige dieren aten bij de opening uit de hand van kinderen. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Sommige dieren aten bij de opening uit de hand van kinderen. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

De Leemberg is blij met nieuwe kinderboerderij

WOENSDRECHT – Cliënten van Zorgboerderij De Leemberg in Woensdrecht hebben maanden hard gewerkt, maar vorige week woensdag mochten ze eindelijk hun pareltje aan het grote publiek tonen: een heuse kinderboerderij. De kinderboerderij is zo’n 1500 vierkante meter groot en moet wel een geliefd uitstapje worden voor tal van kinderen in de gemeente Woensdrecht én voor een deel van de cliënten zelf.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens Jacqueline Sommeling van Zorgboerderij De Leemberg, die in oktober 2017 verhuisde van Ossendrecht naar Woensdrecht, is er door iedereen hard gewerkt om ervoor te zorgen dat een deel van de zorgboerderij kan worden opengesteld. “We zijn erg trots op het resultaat”, zei ze woensdag.

De kinderboerderij, die een western-thema heeft, werd officieel geopend door Cowboy Billy op zijn paard. Daarna mochten de ouders, opa’s en oma’s, natuurlijk heel veel kinderen en een deel van de cliënten een kijkje nemen. De dieren worden verzorgd door een speciale groep cliënten van De Leemberg. “We hebben er voor gekozen om een aparte groep op de kinderboerderij te zetten van maximaal vijf deelnemers. Zij kunnen zich dan een hele dag bezig houden met de verzorging van dieren, maar tegelijkertijd sociale contacten onderhouden met de bezoekers. Ook leren ze omgaan met geld in de kantine en winkel, waar we onder meer zelfgemaakte producten verkopen.”

Zwijntje

De kinderboerderij is zo’n 1500 vierkante meter groot. Hij herbergt een heleboel dieren. “Er is een caviakooi en een ren met konijnen. Daarnaast lopen er alpaca’s, geiten en schapen rond, hebben we kippen en kalkoenen en ezels en pony’s. Ook hebben we een zwijntje.”

Hoewel de kinderboerderij een onderdeel is van de zorgboerderij staat deze apart. “De zorgboerderij zelf blijft een afgeschermd deel. Niet iedere cliënt vindt het leuk om met dieren om te gaan. Daarom hebben we een aparte groep opgericht.”

Met de kinderboerderij zet De Leemberg weer een stap naar de toekomst, al wordt er nog steeds volop gebouwd. “Ergens in september hopen we de appartementen voor beschermd wonen op te leveren. Dit worden zo’n vijf appartementen en we hebben een optie voor nog twee appartementen. Als de bouw gereed is, zijn we wel even klaar met verbouwen.”

Aandacht

De kinderboerderij huisvest een heleboel dieren, maar er kunnen ook veel mensen terecht, nog meer dan het aantal dieren. Bij de officiële opening waren woensdag veel gezinnen aanwezig. Ouders, grootouders en vooral veel kinderen genoten van de beestenbende. Waar mogelijk probeerden ze de dieren te voeren, zoals Esmee, die met haar oma naar de kinderboerderij kwam. “Het is vakantie en ik had in de krant gelezen over de kinderboerderij. Vandaar dat we een kijkje komen nemen”, zei oma. Esmee vond het leuk, al wilden de schapen niet uit haar hand eten. Niet alle dieren stonden open voor de goedbedoelde aandacht. De grote mensenmassa bij de opening was voor sommige dieren zelfs reden het op een lopen te zetten. Toch bleven er veel beesten over, die wel genoten van de aandacht. Bovendien konden de kinderen zich in de speeltuin vermaken.

Camping

De Leemberg biedt hulp aan ruim dertig cliënten. Het zijn vooral mensen met een psychische hulpvraag, maar ook met een verslavingsachtergrond, niet-aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking. Er is ook een kleinschalige boerderijcamping, die nog steeds De Beijaartshoeve heet. Deze is open in de juli en augustus en heeft veertien plaatsen.

De kinderboerderij is het hele jaar open, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur.[l]