Wethouder Jeffrey van Agtmaal (tweede van rechts) met enkele medewerkers van de buitendienst. FOTO EUGÈNE DE KOK
Wethouder Jeffrey van Agtmaal (tweede van rechts) met enkele medewerkers van de buitendienst. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Hete lucht nieuw wapen in strijd tegen onkruid

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht gaat de komende tijd onkruid in de openbare ruimte op een andere manier te lijf. Naast kokend water zet ze voortaan ook hete lucht in. Daarnaast gaat de gemeente meer borstelen en vegen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente zoekt naar de beste manier om het onkruid te bestrijden, sinds ze geen gebruik meer mag maken van chemische bestrijdingsmiddelen. De afgelopen jaren werd een wagen van Saver ingezet die het onkruid met kokend water te lijf ging. De laatste tijd gaat dat steeds beter, maar de gemeente wil de kwaliteit verder omhoog krikken.

Veegbeurten

Daarom zijn in de eerste plaats de veegroutes aangepast. Daardoor kan ze efficiënter borstelen en vegen. Bovendien verhoogt ze het aantal veegbeurten per jaar van zes naar negen. “Als we het veegwerk zo goed mogelijk willen uitvoeren is het van belang dat de machines overal goed bij kunnen”, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal van de gemeente Woensdrecht. “We vragen daarom de medewerking van inwoners bij het weghalen van hun voertuigen wanneer er in hun straat wordt geveegd.” De gemeente laat het inwoners vooraf weten wanneer de machines door hun buurt rijden.

Evalueren

Om overal goed bij te kunnen is een nieuwe veegmachine aangeschaft, die wat kleiner is qua formaat dan de vorige en daarmee op locaties kan worden ingezet die niet bereikbaar waren.

Kwaliteit

Tot nu toe werd het onkruid verwijderd door middel van borstelen, vegen en koken water dat de wortels onschadelijk moest maken. De komende maanden loopt er een proef met hete lucht. Aan het einde van het seizoen kijkt de gemeente welke methode zorgt voor de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. “We evalueren het en passen het waar nodig aan”, vertelt Van Agtmaal. “Uiteraard moeten we afwachten wat voor weer we krijgen. Als het warm en vochtig is, is dat veel gunstiger voor onkruid dan wanneer er weinig tot geen neerslag is. We anticiperen hierop, maar het is wel van invloed op de bestrijding.”

Saver blijft onkruid met kokend water bestrijden in de kernen Ossendrecht, Calfven, Huijbergen en Putte. Prop gaat met hete lucht aan de slag in Hoogerheide en Woensdrecht. Het bedrijf doet dat al onder meer in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Zomergoed

Naast het bestrijden van onkruid gebeurt er de komende maanden meer in de openbare ruimte. De wijkteams zijn bezig met het planten van het zomergoed in de kernen, hebben al een middel in bomen gespoten tegen de eikenprocessierups en knippen begin juni alle hagen machinaal.

Verder worden de komende weken de hondenuitlaatstroken ververst. De medewerkers van de buitendienst halen eerst een laag zand weg om vervolgens schoon zand terug te storten. Ook zaaien ze alle lege stukken plantsoen in met eenjarige bloemen.

Het gaat om braakliggende stukken, die op een later, gunstiger moment worden ingezaaid met vaste planten. “We doen het voor het eerst met lege stukken”, zegt Van Agtmaal. “We zaaien Afrikaantjes in, zodat we niet de hele zomer lege stukken hebben in het plantsoen”, vertelt teammanager Frans Linders. “We vullen ze op een fraaie manier de leegtes en de bloemen zijn bovendien een goede bodembemester als ze in het najaar worden omgeploegd.”[l]