Theo Sanders (links) en Judo Goris (rechts) konden dankzij Bas Verbiest (midden) Molen Johanna laten draaien tijdens het Nationaal Molenweekend. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Theo Sanders (links) en Judo Goris (rechts) konden dankzij Bas Verbiest (midden) Molen Johanna laten draaien tijdens het Nationaal Molenweekend. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Johanna schittert tijdens Molenweekend

HUIJBERGEN – Ooit telde de gemeente Woensdrecht er zes, maar slechts één molen heeft de tand des tijds doorstaan: Molen Johanna in Huijbergen. Het is te danken aan de inzet van velen, maar de recente oprichting van de Stichting Molen Johanna Huijbergen draagt nog verder bij aan het behoud van de molen. Tijdens het Nationaal Molenweekend was Molen Johanna in volle glorie te bezoeken en aanschouwen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Helaas zat het tijdens het Nationaal Molenweekend niet mee qua weersomstandigheden. Een beltmolen met bovenkruier zoals Molen Johanna heeft wind nodig om te kunnen draaien en daar ontbrak het aan op zaterdag en zondag.

Op zaterdag was alleen Theo Sanders er als voorzitter van de Stichting Molen Johanna Huijbergen en molenaar in opleiding. Een molenaar in opleiding mag niet zelfstandig de molen laten draaien, omdat de verzekering eventuele schade dan niet dekt. De molen stond op zaterdag dan ook stil en dat was te merken. “Als de molen draait, zie je merkbaar meer bezoekers. Nu kwamen er alleen wat mede-bestuursleden langs.”

Op zondag zag het er gelukkig beter uit. “In totaal hebben we negentien bezoekers gehad, waaronder twee Spanjaarden en twee bezoekers uit Antwerpen.” Zondag werden Theo en zijn collega-molenaar in opleiding Judo Goris bijgestaan door Bas Verbiest, die bekend is als molenaar van de molens in Veere en Krabbendijke. Onder het toeziend oog van een erkend molenaar kon Molen Johanna eindelijk wat rondjes draaien tijdens het Nationaal Molenweekend.

Jongensdroom

Judo en Theo hopen in mei 2020 hun opleiding tot vrijwillig molenaar af te kunnen ronden. “Het is voor mij echt een jongensdroom die uitkomt”, aldus Judo. Judo werd geboren in het huis naast de molen en deze was ooit eigendom van zijn vader. “De halfbroer van mijn vader was de laatste molenaar van de familie Goris.” Met Judo in opleiding wordt de Goris-historie bij Molen Johanna dus nieuw leven ingeblazen. “We willen straks zowel samen als apart de molen laten draaien. De opleiding is echt geweldig. Samen zijn we een geoliede machine. Je moet als molenaars ook op elkaar kunnen bouwen.”

Dat werd beaamd door Verbiest. Terwijl Judo en Theo Molen Johanna ‘optuigden’ merkte Bas al op dat ‘het moeilijk is om het in je eentje te doen’. “Er komt veel bij kijken.” Dat bevestigden Theo en Judo ook. “We volgen niet alleen de opleiding, maar moeten ook 150 stage-uren maken. Daarbij moeten we alle seizoenen meedraaien op een molen. Daarnaast moeten we ook een veiligheidscursus volgen. En als je dan soms weleens naar boven moet klimmen en je hebt hoogtevrees, zoals ik, dan is dat soms best beangstigend”, aldus Theo.

Hoogtevrees of niet: Judo en Theo laten zich niet tegen houden. Ze hebben met de stichting Molen Johanna Huijbergen zin om zich in te zetten voor de molen. “Maar Molen Johanna willen we met nadruk niet alleen de molen van Huijbergen laten zijn. Vroeger had de gemeente Woensdrecht zes molens, waarvan zelfs twee in Hoogerheide. Molen Johanna moet de molen voor heel de gemeente worden.”

Coöperatie

Daarom wordt er ook hard gewerkt om tal van activiteiten op te zetten en is www.molenjohannahuijbergen.nl inmiddels geactiveerd. “September 2019 tot september 2020 willen we uitroepen tot het Jaar van Molen Johanna. We willen samenwerken met scholen, met de werkgroep jong en oud van de dorpscoöperatie Huijbergen en we willen alle Johanna’s gaan uitnodigen, maar ook een unit plaatsen om mensen beter te kunnen ontvangen. Deze unit willen we dan delen met de heemkundekring, zodat we elkaar kunnen versterken. Ook denken we aan initiatieven zoals een vlindertuin. Verder willen we straks gidsen gaan opleiden, want Judo en ik zullen onze handen vol hebben aan het laten draaien van de molen zelf. Als de molen eind dit jaar in topconditie is, kunnen we straks ook echt zelf graan malen en broodproducten verkopen. We zitten niet stil.”[l]