Het echtpaar Van Iersel-Schroeijers vierde 12 mei hun 60-jarige bruiloft. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Het echtpaar Van Iersel-Schroeijers vierde 12 mei hun 60-jarige bruiloft. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Na 60 jaar nog steeds gelukkig met elkaar

OSSENDRECHT – 12 mei 1959. Het was op een dinsdag in Ossendrecht dat Dré Van Iersel (83) en Jo Schroeijers (77) met elkaar in het huwelijk traden. Beiden geboren en getogen in Ossendrecht legden op die dinsdag de basis voor een huwelijk dat al 60 jaar stand houdt,een bijna bijzonder gegeven tegenwoordig. Het is geen wonder dat burgemeester Steven Adriaansen het echtpaar persoonlijk kwam feliciteren.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

De burgemeester kwam niet met lege handen bij Dré en Jo op bezoek. Hij had naast een bos bloemen ook een kopie van de originele huwelijksakte bij. In kleine sierlijke letters toonde het papier aan wat Dré en Jo uiteraard al zo’n 60 jaar weten: zij vormen een paar. De eerste ontmoeting van de twee was ergens in 1958. “Het was ongeveer een jaar voor ons trouwen, die eerste ontmoeting. Het was in Café Vogelenzang, aan het Hondseind in Ossendrecht. Daar werkte ik in het café van mijn ouders. Vraag me niet meer waar ik Dré precies zag. Dat weet ik niet meer, maar ik weet wel dat ik dacht: ‘Dat is hem’.” Dré dacht er hetzelfde over. Hij kwam regelmatig in het café en vond die Jo toch wel erg lief. Na ongeveer een jaar verkering vond de trouwerij plaats. Op de vraag hoe het huwelijksaanzoek verliep, barsten Dré en Jo in lachen uit. “Er was geen aanzoek. Het aanzoek staat daar”, wijzend op dochter Lisette.

Geboortegrond

Na het huwelijk gingen Dré en Jo wonen aan de Molendreef, bij de ouders van Dré. Daar aan de Molendreef ligt de geboortegrond van een groot deel van de familie Van Iersel. “Ik ben hier geboren en na ons huwelijk woonden we in”, aldus Dré. “Daarna gingen we naar het huis hiernaast en toen mijn ouders overleden, trokken we weer in het ouderlijk huis. Lisette en haar gezin kwamen toen naast ons wonen.”

Het stukje Molendreef herbergt een groot deel Van Iersel-historie en historie op zichzelf. “In de oorlog stonden de kanonnen zelfs aan de overkant. Het is eigenlijk een wonder dat het huis nog overeind staat”, aldus Dré. Het huis is oud. In één van de dakspanten staat het jaar 1856 gekerfd. Over de jaren Molendreef vertellen Dré en Jo met plezier. “Het is hier bijzonder wonen. In die 60 jaar woonden hier tal van bijzondere figuren, zoals de ‘toverheks’ en ‘het pastoorke’”, zegt Jo. Nog steeds zijn Dré en Jo blij met de buurt. “We hebben een leuke buurt. Als we bijvoorbeeld een goede oogst uit de moestuin hebben, delen de buren mee. Anders kunnen we er niet tegen eten.”

Samen

Voordat Dré Jo leerde kennen was hij in heel Nederland actief als kraanmachinist. Hij werkte onder meer op de Drechtlijn en was ook in België werkzaam. Na 1959 bleef hij tot zijn pensionering actief als kraanmachinist, maar dan in de buurt van zijn vrouw en dochter. “Hier werkte ik onder meer bij de vliegbasis.”

Jo was nog een tijd werkzaam in het café en zorgde voor dochter Lisette. Na zijn pensionering genoot het echtpaar met volle teugen van de vrije tijd. “We kaarten veel en we zijn veel op vakantie geweest met een neef en zijn vrouw. Nu gaan we niet meer op vakantie, maar nog wel regelmatig een dagje weg met Lisette, haar man en de kleindochters met aanhang. We hoeven ook niet weg, als het mooi weer is, is onze tuin prima.” De twee zijn dan ook erg blij met hun tuin. Jo houdt van de bloemen en Dré werkt graag in de moestuin. Samen zijn de twee tevreden. Wat het geheim is van hun jarenlange samenzijn, weten ze dan ook niet echt. “We hebben af en toe wel eens ruzie, maar dat hoort er bij. Zonder ruzie is er geen goed huwelijk. We maken het ook altijd weer goed.”[l]