Philip Pieters, Cynthia van Overveld, Nettie van Aert en Jan Michielsen zijn klaar voor de tweede Spazzietocht FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Philip Pieters, Cynthia van Overveld, Nettie van Aert en Jan Michielsen zijn klaar voor de tweede Spazzietocht FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Genieten van asperges en van Huijbergen

HUIJBERGEN – Het is de tijd van de asperges. Om deze lekkernij van de Brabantse Wal en dan met name de asperges uit Huijbergen in de kijker te zetten, wordt voor de tweede keer de Spazzietocht gehouden. De tocht vindt plaats op zondag 2 juni. Je kunt wandelen en fietsen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

De Spazzietocht is een initiatief van de Huijbergse ondernemersvereniging Hover in samenwerking met diverse instellingen, verenigingen en de horeca in het dorp. Het doel van de tocht is om de Huijbergse streekproducten meer bekend te maken en Huijbergen als toeristische plek te promoten.

Exclusief
In 2017 was er voor de eerste keer een Spazzietocht. Daar deden toen 180 mensen aan mee. Volgens de leden van de werkgroep Spazzietocht van Hover Nettie van Aert van Van Aert Asperges, Hover-voorzitter Jan Michielsen, Cynthia van Overveld van Vos Asperges en Philip Pieters van Restaurant Fleurian is er voor gekozen om de Spazzietocht niet ieder jaar te houden. "Door het ieder jaar te organiseren zou er sleet op de formule komen. We willen het wat exclusief houden. Bovendien is de organisatie van de Spazzietocht veel werk voor de telers.” De Spazzietocht is mede daarom dit keer wat vernieuwd. “Twee jaar geleden konden mensen aspergehapjes proeven bij de telers zelf. Nu kan dat bij de Huijbergse horeca. De telers geven wel uitleg over hun product."

Mensen kunnen zondag 2 juni kiezen voor een wandeltocht van 9 of 12,5 kilometer of voor een fietstocht van 16,5 kilometer. Tijdens de tocht worden in ieder geval op drie plaatsen aspergetelers ('spazzieboeren' in het Huijbergs) bezocht. Dat zijn Vos Asperges, Van Aert Asperges en Koolen Asperges. Daarnaast doen Café de Kroon, Restaurant Fleurian, de kinderboerderij van Ons Marieke, MFC De Kloek, Café Trapke Op, Huize Het Hert, Molen Johanna, Vaeders Hoefke, het Wilhelmietenmuseum, Restaurant De Wolfshoek, De Spar en Slagerij Wisse (bij de familie Koolen) mee.

Heemkundekring
De tocht wordt verder ondersteund door Vrouwenvereniging Huijbergen (VVH) en de Heemkundekring. “Zowel de fietstocht als de wandeltocht voert langs alle adressen. De fietstocht heeft een extra lus. De kortere wandeltocht is onder meer geschikt voor gezinnen met kinderen, omdat het wel langs alle adressen voert, maar deze toch korter is. Inschrijven kan vanaf 9.00 uur tot 11.00 uur bij Vaeders Hoefke aan de Boomstraat 32 in Huijbergen. De inschrijfkosten bedragen vier euro per persoon.” Er worden alleen kosten voor inschrijving gerekend. Tijdens de Spazzietocht zelf worden er verder geen entreeprijzen gerekend.

Invulling
Tijdens de Spazzietocht verrast de Huijbergse horeca de deelnemers met een aspergehapje. “Alle hapjes zijn in de vorm van een amuse en iedere horecagelegenheid geeft daar een eigen invulling aan”, aldus Philip Pieters. Bij Fleurian kunnen deelnemers een amuse verwachten waarbij onder meer brie, frambozen en asperges worden gecombineerd. De deelnemers krijgen bij inschrijving allemaal een bonnetje waarmee ze deel kunnen nemen aan de proeverijen onderweg.
Daarnaast is er nog een wedstrijd gekoppeld aan de Spazzietocht. “Er is een vragenlijstje opgesteld, waarbij de antwoorden te vinden of op te vragen zijn bij de deelnemende bedrijven of instellingen. De deelnemer met de meeste goede antwoorden wint een leuke prijs en verdient eeuwige roem.” Om deel te nemen aan de wedstrijd moeten de antwoorden om 16.00 uur ingeleverd zijn bij het eindpunt bij MFC De Kloek in Huijbergen. De prijzen die te vergeven zijn passen bij het thema, want ze hebben allemaal te maken met asperges. De prijsuitreiking vindt rond 17.00 uur plaats.[l]