Vic Huijgens ondertekent het armoedepact namens het participatiecafé. Lars van der Beek en Adri van Zweeden kijken toe. FOTO EUGÈNE DE KOK
Vic Huijgens ondertekent het armoedepact namens het participatiecafé. Lars van der Beek en Adri van Zweeden kijken toe. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Blij met iedereen die zijn handtekening zet'

WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht heeft er sinds woensdag weer een flink aantal mensen bij die hun handtekening hebben gezet onder het armoedepact. Wethouder Lars van der Beek bracht een bezoek aan het participatiecafé bij ‘t Blickvelt in Woensdrecht. De mensen die achter de daar actieve initiatieven zitten, ondertekenden het pact met de gemeente.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het maakte de 50e verjaardag van wethouder Lars van der Beek extra feestelijk. In het volle participatiecafé legde hij nog eens uit waarom het armoedepact vier jaar geleden in het leven werd geroepen. Het armoedecijfer in de gemeente Woensdrecht lag bij het begin van de vorige coalitieperiode boven het gemiddelde. “Anderzijds hielden we elk jaar geld over aan ons armoedebeleid. Dat was vreemd.”

Uitzettingen

Van der Beek kwam met het armoedepact. Hij benaderde vertegenwoordigers van onder meer verenigingen, banken, verzekeraars, scholen en woningstichtingen. Zij ondertekenden het pact en beloofden daarmee mensen in armoede te wijzen op de regelingen en deze mensen te helpen als het kan. In no-time ondertekenden meer dan 60 organisaties de afspraken. Een van de successen was dat het aantal woninguitzettingen flink daalde, op een gegeven moment zelfs tot nul.

Van der Beek zet het succesvolle armoedebeleid deze periode door, al is het geen doel om de honderd ondertekenaars te halen. “We zijn blij met iedereen die zijn handtekening zet, maar we willen mensen in armoede simpelweg ondersteunen, want er zijn voldoende mogelijkheden. ”

Buurtsupermarkt

Woensdag ondertekenden de organisaties die in het participatiecafé in Woensdrecht actief zijn het pact. Het café heeft een jaar geleden de deuren geopend, naast de door vrijwilligers gerunde buurtsupermarkt dat al een paar jaar open is. Woningstichting Woensdrecht heeft de ruimte tegen een gereduceerd tarief beschikbaar gesteld.

In het café kunnen inwoners van Woensdrecht een bakje koffie drinken, één van de zwerfboeken lezen of kapotte spullen brengen naar het reparatiecafé of naaiatelier. Voor kinderen is er regelmatig een schilderactiviteit. Daarnaast maakt chauffeur Jos ritjes met ouderen, die anders hun huis niet of nauwelijks meer zouden uitkomen en de vrouwen van Het Magische Draadje zijn er elke woensdag te vinden. Zij haken en breien mutsjes, opkikkertjes en pruiken voor zieke of eenzame kinderen. “Wij zetten ons belangeloos in, vooral voor sociale armoede. Zieke kinderen zijn vaak eenzaam en verdrietig. Wij proberen ze met onze spullen op te vrolijken”, aldus Yolanda Scholte. “Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby.”

Reuring

Initiatiefnemer Adri van Zweden, tevens gemeenteraadslid voor ABZ, is blij dat steeds meer inwoners van het kleinste dorp van de gemeente hun weg naar ‘t Blickvelt weten te vinden. “Het begint bekend te worden. We proberen steeds iets nieuws te doen en dingen te organiseren, zodat meer mensen komen. Er moet altijd iets te doen zijn, zodat er wat reuring is in het dorp.”

Van der Beek zei woensdag te genieten van het initiatief. “Het is een prachtig burgerinitiatief, door de mensen zelf opgezet. Ere wie ere toekomt. Wij ondersteunen het als gemeente slechts.” Iedereen is welkom in het participatiecafé. Het is te vinden aan de Dorpsstraat 49 in Woensdrecht.[l]