Hans Verdult van het Grensinformatiepunt en wethouder Lars van der
Beek gaven gezamenlijk de aftrap voor het inlooppunt in de gemeente Woensdrecht FOTO
JOSÉ VAN DER WEGEN
Hans Verdult van het Grensinformatiepunt en wethouder Lars van der Beek gaven gezamenlijk de aftrap voor het inlooppunt in de gemeente Woensdrecht FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Antwoorden op grensoverschrijdende vragen

HOOGERHEIDE – De gemeente Woensdrecht heeft een eigen grensinformatiepunt (GIP). Wethouder Lars van der Beek en Hans Verdult van het Werkcentrum Brabantse Wal hebben woensdag samen de aftrap voor het GIP gegeven door het inrichten van de werkplek in het gemeentehuis in Hoogerheide. Elke eerste donderdagmiddag van de maand is het GIP te bezoeken.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

In het GIP kunnen geïnteresseerde inwoners informatie krijgen over grensoverschrijdend werken en wonen, maar ook studeren of ondernemen. Het initiatief tot een GIP in de Woensdrecht kwam tot stand door de enorme vraag in de gemeente met betrekking tot werken over de grens.

Hans Verdult, adviseur van het GIP, is werkzaam voor Werkcentrum Brabantse Wal. Er wordt regiobreed gewerkt. “We geven al zo’n twee jaar lang als grensinformatiepunt advies aan inwoners in de gehele regio, maar we bemerkten dat de behoefte in de gemeente Woensdrecht het grootste is. Dat was voor ons reden om hier een eigen GIP op te zetten.” Dat wordt bevestigd door verantwoordelijk wethouder Lars van der Beek. “Tijdens eerdere bijeenkomsten over werken in de regio, zoals de Eures-bijeenkomst onlangs, bleek de behoefte echt groot te zijn. Van de tien plaatsen werden er zes bezet door mensen uit de gemeente Woensdrecht.” Ook bij twee eerdere bijeenkomsten over het onderwerp grensarbeid van Werkcentrum Brabantse Wal was er veel animo.

Met het GIP wordt dus ingespeeld op de behoefte, maar ook op de publieke taak van de gemeente. “Het is voor ons als grensgemeente een publieke taak om voorlichting te geven over werken in België. De arbeidsmarkt reikt verder dan de gemeentegrenzen, al zijn er in de gemeente Woensdrecht op dit moment zeker genoeg in te vullen vacatures”, aldus de wethouder.

Tegenhanger

Volgens Verdult gaat het GIP overigens verder dan alleen het bieden van informatie en advies. “Daarvoor werken we samen met diverse partners, zoals de gemeenten, het UWV en de Belgische tegenhanger VDAB, maar ook met het bedrijfsleven zelf.”

Via de website www.woensdrecht.nl/werkenoverdegrens vinden geïnteresseerden informatie over het werken over de grens. Je kunt doorlinken naar het werkcentrum en www.grensinfo.nl. Op die laatste site kunnen mensen hun persoonlijke gegevens invoeren en zo informatie op maat krijgen. “Er zijn namelijk wel aandachtspunten als het gaat over werken over de grens. Daarbij valt te denken aan zaken zoals pensioenen en zorgverzekeringen, maar ook de belasting. Via de website is informatie al deels digitaal te verkrijgen, maar via het GIP kunnen we persoonlijk advies geven.”

Jobbeurs

Het GIP is te vinden in het gemeentehuis in Hoogerheide. Iedere eerste donderdagmiddag van de maand is het GIP geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Er geldt een vrije inloop, waarbij mensen zich wel even dienen te melden bij de centrale balie in het gemeentehuis. Verdult is één van de adviseurs van het GIP, waar ook andere experts bij betrokken kunnen worden.

Volgens Verdult is het voor geïnteresseerden of mensen met een vraag ook altijd mogelijk een afspraak te maken. “Dit kan in voorkomende gevallen ook na werktijd. Niet iedereen is immers in de gelegenheid om tijdens de vrije inloop te komen.”

In het Belgische Kapellen is ook een GIP te vinden. In samenwerking met onder meer de gemeente Kapellen is er in de maand november bovendien een jobbeurs, waarbij ook aandacht is voor grensoverschrijdend wonen, werken, studeren of ondernemen. “Grensarbeid is natuurlijk al heel wat jaren gaande. Via het GIP proberen we te kijken naar elkaars behoeften in nauwe samenwerking met de diverse partners. Het GIP is daar waar de inwoner geïnformeerd wil worden.”[l]