Carolien van Deelen op haar handbike.
Carolien van Deelen op haar handbike. Foto: Eugène de Kok

Alleen maar blije gezichten tijdens fietsdag

OSSENDRECHT - Michael Boogerd, Thalita de Jong, Monique van de Ree en Koos Moerenhout waren vrijdag enkele van de idolen met wie de tweehonderd deelnemers aan ‘Uniek sporten, fietsen met je idool’ samen konden sporten.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Oud-profrenner Michael Boogerd keek zijn ogen uit. “Ik wist niet dat het zo groot was”, zei de renner, terwijl hij een blik wierp op de mensenmassa bij het Zuidwesthoek College in Ossendrecht. ‘Uniek sporten, fietsen met je idool’ werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd door stichting GP Van der Poel. Toen regende het pijpenstelen. Vrijdag was het weer goed en de stemming zat er meteen vanaf het begin goed in. DJ Dave zag vanaf minuut één dansende mensen voor zijn draaitafel staan, het gratis fruit en de drankjes vonden gretig aftrek en vrijwel elke deelnemer ging op de foto met één van de profrenners. “Prachtig dat de GP Van der Poel zoiets doet en deze mensen de gelegenheid geeft om kennis te maken met de wielersport. Ik zie alleen maar blije gezichten”, zei Boogerd. “Wat wil je nog meer?”

Helpen

Thalita de Jong, voormalig wereldkampioene veldrijden, was de hele middag aanwezig bij het evenement in haar woonplaats. Vorig jaar kon ze er door blessures niet bij zijn. “Er zijn wel eens momenten geweest dat veel mensen een foto van me wilde hebben, maar vandaag is het ook raak”, lachte ze. “Schitterend dat we kunnen helpen om deze dag tot een succes te maken. Een evenement zoals dit past bij de Brabantse Wal. Als het kan ben ik er volgend jaar weer bij.”

Naast de prominente wielrenners waren de wethouders van de gemeente Woensdrecht aanwezig. Lars van der Beek schoot de deelnemers aan de lange toertocht weg. “Een schitterend evenement”, noemde hij het kort voor het startschot.

Tandems

De cliënten van onder meer Titurel, Almata, SDW en Stichting Samenwerken konden meefietsen met de toertochten, maar op het terrein ook kennismaken met alle facetten van de wielersport. Er stonden MTB-steps, tandems en een rollerbank waarop deelnemers het opnamen tegen hun begeleiders. Carolien van Deelen was er met haar handbikes voor de twee keer bij. “Vorig jaar keken de meeste deelnemers even de kat uit de boom, maar daarna ging het los. Ze wilden het allemaal proberen”, zei ze. Haar fietsen, die je met de hand aandrijft, zijn volgens haar geschikt voor iedereen met een beperking. “Zelfs als je een dwarslaesie hebt kun je hiermee nog sporten.”

De middag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd en een optreden van volkszanger Marijn van Geel. Naast stichting GP Van der Poel werd het evenement mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.[l]




Thalita de Jong op kop van het peloton.
Michael Boogerd en Monique van de Ree op de foto met fans. FOTO'S EUGÈNE DE KOK