Afbeelding
Foto: José van der Wegen

'Ostrecht on the beach' voor een nacht

CHAPEAU: Doorkomst Roparun brengt teams in vakantiesferen


OSSENDRECHT – Slechts één nacht telde de Ossendrecht-vakantie voor de teams van de Roparun en die nacht was dan ook nog maar een dorp lang. Toch wist Ossendrecht het tijdens deze editie van de Roparun weer voor elkaar te krijgen om de diverse teams voor heel even in vakantiesferen te brengen binnen het thema 'Ostrecht on the beach'.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Sinds de Roparun onder meer vanuit Parijs naar Rotterdam trekt, komen de teams in het holst van de nacht door Ossendrecht. In de hoogtijdagen van de doorkomst in het dorp stonden de straten bomvol mensen die de teams toejuichten, maar de laatste jaren is het aandeel publiek aan het afnemen. Toch maakt het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht zich samen met de inwoners elk jaar opnieuw sterk om het dorp in optima forma aan te kleden binnen een vooraf bedacht thema. Dit jaar was dat het thema 'Ostrecht on the beach'. Tientallen palmbomen, een boot met de naam De Strandjutter die de welbekende 'Roparunbrug van Ossendrecht' sierde, diverse strandjes, beachbarretjes langs het parcours en een vuurtoren als een baken op land dat de teams de goede weg wees: naar Rotterdam, maar niet voordat het feest in Ossendrecht is geweest.

Sponsorloop
Dat feest begon overigens al ver voor de nacht van de doorkomst. Vanaf 's ochtends vroeg werd er door de leden van het doorkomstcomité hard gewerkt om honderden banieren op te hangen vanaf Putsmolentje aan de Putseweg tot en met de OLV ter Duinenlaan, Ossendrecht uit. Ook waren er zo'n 500 zonnekleppen gemaakt voor de deelnemers, lopers en fietsers, zodat ze in stijl door het dorp konden komen. Rond de klok van 19.00 uur op zondagavond werd er bovendien de inmiddels traditionele jeugdsponsorloop gehouden. Tien kinderen zetten hun beste beentje voor, voor het goede doel, de vele mensen met kanker die via de Roparun geholpen kunnen worden. In totaal brachten de kinderen 850 euro met zich mee, een bedrag dat dus naar de Roparun gaat. Katie Borgmeijer haalde het hoogste bedrag op, 270 euro, en legde ook de meeste rondjes af met 22 rondjes. Daarmee verdiende ze een sportabonnement bij een vereniging naar keuze en won ze een skateboard. Ook Aukje en Lieke Slabbekoorn, Giel Gremmen, Lucas van der Wegen en Noud van der Broek vielen in de prijzen met de sponsorloop.

Jubilarissen
In de nacht kon heel Ossendrecht merken dat de Roparun door het dorp kwam. Van heinde en verre maar vooral van binnen het dorp kwamen mensen op het spektakel af. Mensen woonachtig langs de route juichten de lopers en fietsers en de overige teamleden de hele nacht enthousiast toe. Sommige enthousiastelingen kwamen op de racefiets vanuit Roosendaal om hun maten van team Doelbewust te ondersteunen en mee te fietsen tot en met Steenbergen. Ossendrecht zelf juichte uiteraard het hardste voor de twee Ossendrechtse teams, Burgt & Co en de L'Oslopers. Rond de klok van half vijf kwam eerst team Burgt & Co door Ossendrecht heen. Teamlid Marianne van der Burgt werd daarbij in het zonnetje gezet, omdat ze al twintig jaar deelneemt aan de Roparun. Ook bij de L'Oslopers, die rond zessen aanmeerden bij 'De Strandjutter', was er een jubilaris, Jules Theuns. Jules doet ook al twintig edities mee in de catering voor de L'Oslopers en dus werd ook hij in het zonnetje gezet. Na de doorkomst van de Ossendrechtse teams kwamen nog veel meer teams aan. Het laatste team dat door het 'stranddorp voor een nacht' kwam was Team Sanidump Dordrecht rond de klok van acht uur. Daarna ging de muziek al gauw zachter, uit en begon het opruimen van 'Ostrecht on the beach'. De Roparun 2019 zit er weer op voor Ossendrecht. Nu hopelijk op naar een nieuwe titel Roparunstad van het Jaar. [l]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding