Overste Johan Verbakel heette de veteranen welkom op de basis. FOTO EUGÈNE DE KOK
Overste Johan Verbakel heette de veteranen welkom op de basis. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Veteranen moet hun laden en deuren open zetten'

WOENSDRECHT - Enkele tientallen veteranen, van wie sommigen met hun partners, zijn vrijdag bij elkaar gekomen op Vliegbasis Woensdrecht voor de jaarlijkse veteranendag. Het was de zesde keer dat de gemeente de dag op deze plek organiseerde. "Het is een mooie traditie", zei burgemeester Steven Adriaansen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Frits Meijer uit Ossendrecht was één van de veteranen die er vrijdag bij was. Hij diende als militair in Afghanistan. “We komen elk jaar naar de vliegbasis en hebben altijd een mooie dag”, zei hij, zittend naast zijn vrouw, tegenover een collega die in jaren ‘60 van de vorige eeuw naar Nieuw Guinea moest.

Voor Meijer is de veteranendag een gezellig uitje, geen reünie. Als penningmeester van het veteranen ontmoetingscentrum Woensdrecht ziet hij collega-veteranen uit de gemeente regelmatig. “Elke laatste donderdag van de maand komen we bij elkaar in de Blauwe Pauw in Ossendrecht. Dan praten we over van alles en nog wat, niet alleen maar over het verleden. Het is goed om bij elkaar te komen. Iedereen heeft wat anders meegemaakt en je kunt het een niet met het ander vergelijken, maar je hebt wel een band door de uitzendingen.”

Bosnië

Raymond de Bats uit Hoogerheide, die twee keer werd uitgezonden naar Bosnië, herkent dat. Ook hij is er elk jaar bij op de vliegbasis. “Ik vind het belangrijk dat aan ons wordt gedacht. Dit zie ik als een blijk van waardering. Dan weet je dat je het niet voor niets hebt gedaan. Het is bovendien een gezellige dag.”

Defilé

Burgemeester Steven Adriaansen zei dat dat ook vooral de bedoeling was. Hij werd vergezeld door wethouders Hans de Waal, Lars van der Beek en Henk Kielman. “Geniet er van, neem de tijd en be our guest”, gaf Adriaansen de veteranen mee. “Met deze dag willen we een blijk van waardering geven voor het werk dat jullie voor ons hebben gedaan.”

In zijn toespraak stipte de burgemeester onder meer enkele activiteiten aan die in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding plaatsvinden: de herinneringswand in de centrale hal van het gemeentehuis, de optredens van het bevrijdingsorkest Wachtpost 13 XXXL op 5 oktober en het defilé met militaire voertuigen.

Rwanda

Na de toespraak van Adriaansen nam veteraan Hans van Leest uit Bergen op Zoom het woord. Hij gaf een presentatie over zijn werk in Rwanda. Hij werd in 1994 uitgezonden naar het Afrikaanse land, kort na de bloedige burgeroorlog waarbij ongeveer één miljoen slachtoffers vielen. In Afrika werkte hij als hoofd transport. Hij had tientallen chauffeurs onder zich, die water en voedsel naar de overvolle vluchtelingenkampen brachten. “Stel je voor dat er in een gebied zo groot als de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht opeens één miljoen mensen bijkomen. Het was een grote chaos”, aldus Van Leest. “Ik belandde van de hemel in de hel. Daar was het hel op aarde”, zei hij over zijn werk op de humanitaire missie. “Ons kamp stond aan het prachtige Kivu-meer. Daar zag je de lijken gewoon in drijven. Ze werden verderop gewoon in de rivier gegooid. Dat maakt zo’n ongelooflijke indruk op je. Op een gegeven moment heb ik een knop omgezet, tegen mezelf gezegd dat ik er was om mijn werk zo goed mogelijk te doen. Anders was ik er aan kapot gegaan.”

Openhartig

Van Leest vertelde dat hij totaal onvoorbereid op reis ging naar de stad Goma. Zijn training op de basis duurde slechts vier dagen. “En we kregen een browning met dertien patronen mee. Dat was alles.” Van Leest was openhartig tegen de andere veteranen en zei dat hij lang nodig heeft gehad om alles te verwerken. “Het zat in een laatje in mijn gedachten dat gesloten bleef. Ik wilde het niet openen, tot frustratie van mijn vrouw en anderen om me heen.” Pas jaren later ging naar de medische dienst van defensie. “Daar ben ik met de billen bloot gegaan.” De dienst raadde hem aan om alles op te schrijven. Dat resulteerde in het boek ‘Ik ben even weg voor Provide Care’. “Door alles op te schrijven en terug te lezen verwerk je het tien keer. Dat heeft me erg goed gedaan.” Hij raadde alle veteranen aan vooral over hun ervaringen te praten. “Wij veteranen zijn kasten. Zet de laden en deuren daarvan open. Anders komt het niet goed.”

Ontmoetingscentrum

Na de lezing van Van Leest genoot het gezelschap van de traditionele blauwe hap, in gezelschap van veteranen die nog op de basiswerken. ’s Middags bezochten ze de NH90 onderhoudshangar.

Veteranen die naar het ontmoetingscentrum willen komen zijn elke laatste donderdag van de maand welkom in De Blauwe Pauw in Ossendrecht. De bijeenkomsten, die niet op feestdagen plaatsvinden, duren van 19.00 uur tot 22.00 uur. Aanmelden kan via vocwoensdrecht@gmail.com.[l]

Veteraan Hans van Leest. FOTO EUGÈNE DE KOK