Josepha Jaspers zamelt geld in voor de bouw van een nieuwe medische hulppost in Noord-Lombok. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Josepha Jaspers zamelt geld in voor de bouw van een nieuwe medische hulppost in Noord-Lombok. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Josepha brengt donaties zelf naar Indonesië

PUTTE – Wat hebben het rondbrengen van folders en huis-aan-huiskranten, het ontvangen van financiële kerst- en nieuwjaarswensen en Indonesië met elkaar te maken? Op het oog niets, maar toch zijn deze drie zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden voor Josepha Jaspers. De bezorger van de huis-aan-huiskranten doneert haar opbrengsten van kerst- en nieuwjaarswensen aan goede doelen in Indonesië, in het bijzonder de bouw van een nieuwe medische hulppost in Noord-Lombok.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Eind vorig jaar stond Josepha Jaspers uit Putte al in de Woensdrechtse Bode. Toen deed ze al een oproep om geld om te doneren voor het goede doel in Indonesië. Een jaar eerder deed ze hetzelfde. Toen ging de opbrengst naar de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting en het plaatselijke weeshuis op Bali in Indonesië.

Wat ze toen nog niet wist, was dat een jaar later Indonesië door nog veel meer natuurgeweld getroffen zou worden: een vulkaanuitbarsting, aardbevingen en een tsunami. De natuur toonde zich van haar wreedste kant op de Indonesische eilanden met vele duizenden doden als gevolg. Via haar zwager Al Purwa, getrouwd met Marina, de zus van Josepha’s partner André Wiltschut, kreeg Josepha veel te horen over de ellende.

Josepha besloot via de Rotary Club Indonesia van Al en Marina haar opbrengsten één op één naar een goed doel in Indonesië te brengen. Inderdaad, te brengen.

In september gaat Josepha samen met André naar Indonesië om het geld persoonlijk te overhandigen. “In de afgelopen kerstperiode hebben we veel donaties mogen ontvangen. Tot in februari hebben mensen geld gedoneerd. De teller staat op ongeveer 800 euro. Zelfs mensen die niet op de bezorgroute in Calfven en Hoogerheide en Woensdrecht liggen hebben gedoneerd. We hebben alle mensen, voor zover we ze konden traceren, hiervoor hartelijk bedankt. Maar we willen de mensen ook graag laten weten waar het geld naartoe gaat. Daarvoor hebben we een specifiek doel, namelijk de bouw van een medisch centrum in Noord-Lombok”, aldus Josepha en André.

Slachtoffers

Volgens zwager Al is gekozen voor dit doel, omdat de aardbeving in Lombok in augustus niet als nationale ramp wordt gezien in Indonesië. “Er vielen ongeveer duizend slachtoffers, maar dat was niet genoeg om als nationale ramp te worden erkend door de regering."

Lombok is echter groot. Er wonen zo’n één miljoen mensen in het getroffen gebied. Alleen het zuiden van Lombok is niet getroffen, het noorden, oosten en westen wel. Daar zitten vele mensen zonder huizen, water, elektra en medische hulp. De helft van het bedrag dat Josepha heeft opgehaald is al ingezet voor de aanschaf van dagelijks noodzakelijke spullen voor de mensen daar, zoals water, eten, toiletten en medicijnen. Het overige deel wordt geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe medische hulppost, zodat de mensen daar weer over medische hulp kunnen beschikken.

'Mensen hebben soms echt helemaal niets meer'

Al maakt daarbij gebruik van zijn connecties als de Nederlands consul ter plaatse, maar ook als coördinator van het Disaster Relief Team van Rotary Club Indonesia, waar hij de districtsvoorzitter van is.

Als coördinator van dit team heeft hij al vele verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt in de door natuurgeweld getroffen regio. “Het meeste indruk maakt toch nog steeds dat mensen soms echt helemaal niets meer hebben”, aldus Al. “Door de inzet van de Rotary Club kunnen we mensen echter weer voorzien van onder meer kooktoestellen en tijdelijke huizen. Het mooie van de Rotary Club is dat alle donaties voor honderd procent naar de mensen gaan die het nodig hebben, zo ook de bijdrage van Josepha.”

Doneren

Wilt u ook graag doneren? Dat kan via een donatie op NL73 RABO 0140 5106 13 t.n.v. J.E.R. Jaspers onder vermelding van ‘Hulpactie Indonesië’.[l]