De deelnemers moesten bij de Truckpull een truck van 12,5 ton voorttrekken over een vastgestelde afstand. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
De deelnemers moesten bij de Truckpull een truck van 12,5 ton voorttrekken over een vastgestelde afstand. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Zwoegen en afzien voor ijzersterke mannen

OSSENDRECHT – Onder een stralende zon werd zondag in Ossendrecht een hele dag gezwoegd, gezweten en fysiek afgezien door 24 mannen. Niet zomaar mannen, maar ijzersterke mannen. Mannen die de titel De sterkste man van de Brabantse Wal 2019 wilden veroveren en één van de twee tickets in de categorie tot 105 kilo voor het Nederlands kampioenschap van De Sterkste Man. De winst ging naar Kevin Hazeleger (+105 kilo) en Yoëll Blom (-105 kilo).

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Het evenement werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd in Ossendrecht. Waar de eerste twee jaren het evenement plaatsvond op het Cichoreiplein, werd vorig jaar uitgeweken naar de Zuster Marie Adolpinestraat. Op een langgerekt ‘straatparcours’ konden de mannen per onderdeel hun kunnen laten zien ten overstaan van jury, vrijwilligers, mededeelnemers en publiek.

Volgens Harold en Tamara Arts, die met Maurice Uitdewilligen de organisatie vormen van het evenement, was de keuze voor de Zuster Marie Adolphinestraat vorig jaar een gouden zet. “De publieke belangstelling was daardoor veel hoger en dat is goed voor ons, maar ook voor Café Harmoniezaal, dat nauw met ons samenwerkt.” Aan publieke belangstelling was ook dit jaar geen gebrek. Door het stralende weer stond het langs het parcours lekker vol met mensen die naar alle sterke mannen kwamen kijken en hen kwamen aanmoedigen.

Kwalificatie

De onderdelen die dit jaar op het strijdplan stonden waren de Truckpull met harnas en touw, waarbij een truck van 12,5 ton moest worden voortgetrokken, de Frame-Yoke-race, waarbij een ijzeren frame twintig meter moest worden verplaatst, de deadlift, de overheadmedley met dumbells, een loglift en een axle en tot slot de ‘stones’ van 90 tot 150 kilo die op een hoogte moesten worden getild.

'Wij zijn heel erg tevreden'

De wedstrijd was opgesplitst in twee categorieën: de +105-kilo-groep met tien deelnemers en de -105-kilo-groep met veertien deelnemers. De laatste groep deelnemers kon zich met hun deelname kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap De Sterkste Man. Deze titelstrijd vindt later dit jaar plaats. De eerste twee kregen direct een ticket voor het NK en de nummer drie kan alsnog een ticket in de wacht slepen door in een volgende kwalificatiewedstrijd voldoende punten te behalen. De tickets werden uiteindelijk gewonnen door Yoëll Blom en Jeffrey Laterveer, die daarmee voor het derde jaar op rij een kwalificatie in de wacht sleepte. De nummer drie werd John Mark Bolwerk.

Resultaat

In de categorie +105 kilo werd niet gestreden om tickets voor het NK, maar wel voor de winst. In deze groep bevond zich ook Jonathan Groeneveld, een deelnemer uit Ossendrecht en daarmee wellicht de enige echte (officieuze) sterkste man van de Brabantse Wal. Alle overige deelnemers kwamen immers van heinde en verre en zelfs vanuit België. Groeneveld werd tiende en laatste. De winst was voor Kevin Hazeleger en Robin Bos met Bastiaan Vergeer op de derde plaats. Vergeer won vorig jaar. Hazeleger gaf na afloop aan erg blij te zijn met zijn resultaat en een mooie strijd te hebben uitgevochten met Robin Bos en Bastiaan Vergeer. De truckpull wist Kevin op 0,3 seconden te winnen van de nummer twee, evenals de overheadmedley en de stones. Op de deadlift behaalde hij een persoonlijk record met 300 kilo. Met 24 deelnemers aan deze editie van De sterkste man van de Brabantse Wal was de organisatie erg blij. “We begonnen de eerste keer met twaalf deelnemers en zitten nu dus op het dubbele met veel meer publiek en erkenning vanuit het NK door als kwalificatiewedstrijd te fungeren. Wij zijn dan ook erg tevreden.”[l]