Een zadellibel in het grenspark. FOTO HEIN NOUWS
Een zadellibel in het grenspark. FOTO HEIN NOUWS Foto: Hein Nouws

Zadellibel vestigt zich in Kalmthoutse Heide

HOOGERHEIDE - De zadellibel, die uit Afrika afkomstig is, lijkt zich definitief te vestigen in Grenspark Kalmthoutse Heide.

VAN ONZE REDACTIE

De libellen zijn al vaker waargenomen in het natuurgebied. Voorheen leken ze zich voort te planten in Zuid-Europa en werden ze hier meestal pas later in het jaar gezien.

Vrijwilligers van het grenspark hebben de afgelopen weken echter al veel van dit soort libellen, met een opvallend hemelsblauw zadel op hun achterlijf, gezien. Ook zijn er afgezette eitjes waargenomen. Waarschijnlijk komen ze uit Egypte en Israël.

Ontwikkelen

Vrijwilliger Hein Nouws zag op 24 juni eitjes bij het Leemven, ter hoogte van Jagersrust. De zadellibellen ontwikkelen zich snel. Kenners denken dan ook dat het mogelijk is dat bezoekers over tussen de twee en drie maanden zadellibellen zien vliegen. “Maar onze winter zullen ze niet overleven. Volgend jaar begint het wachten opnieuw.”

Bijzonder

Voorzitter Martin Groffen van Grenspark Kalmthoutse Heide prijst de ruim vijftig vrijwilligers die elke dag rondlopen in het park, op zoek naar bestaande en nieuwe soorten. “Soms levert dat bijzondere waarnemingen op. We zijn onze vrijwilligers, die hun tijd en expertise inzetten, dankbaar voor dit soort waarnemingen.”[l]