De eikenprocessierups is bezig aan een opmars. FOTO WIJNAND NIJS
De eikenprocessierups is bezig aan een opmars. FOTO WIJNAND NIJS Foto: WIJNAND NIJS

Alle hens aan dek voor eikenprocessierups

HOOGERHEIDE - Ook in de gemeente Woensdrecht loopt het de spuigaten uit met de eikenprocessierups. "Het is dit jaar niet bij te houden", zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal. "De overlast is groot."

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente heeft in april bomen langs doorgaande routes preventief laten behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Nu loopt een team van de buitendienst voortdurend rond om rupsen en hun nesten weg te branden en op te zuigen. “We hebben onze inzet vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2017”, zegt Jeffrey van Agtmaal. “Toen hebben we het goed onder controle kunnen houden, maar dit jaar kunnen we het niet aan met onze eigen mensen. Het heeft een enorme vlucht genomen.”

Extern

De gemeente heeft daarom een externe partij gevraagd te helpen. Mensen die bomen met de rupsen zien kunnen dat melden via de servicelijn: De gemeente breng de meldingen in kaart en kijkt welke prioriteit verdienen. Het gaat bijvoorbeeld om bomen langs schoolroutes, bij verzorgingshuizen, openbare gebouwen en op plekken waar veel mensen komen. “We moeten het binnen de perken zien te houden.”

Verwaaid

Het weer van de afgelopen weken heeft niet meegewerkt. Door de regen en wind zijn veel nesten verwaaid en met de warmte van de afgelopen dagen komen de rupsen bovendien naar beneden. De kleine brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen jeuk en irritaties op de huid veroorzaken.

De overlast is in het hele land groot. Op sommige plekken is het aantal rupsen verdriedubbeld. Meer informatie is te vinden op de website van de GGD: www.oakie.info.