Struinen langs de talloze kramen en winkels op de Putse Grensfeesten. FOTO MARILYN PIETERSZ
Struinen langs de talloze kramen en winkels op de Putse Grensfeesten. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

Vertier voor jong en oud op Putse Grensfeesten

PUTTE – Bezoekers konden zondag tien uur lang naar hartenlust kuieren, kijken, kopen of genieten van sambamuziek op de Putse Grensfeesten. Vanaf ’s ochtends negen uur was het als vanouds grenzeloos gezellig op de laatste zondag van juni in de grensdorpen Putte, Kapellen en Stabroek. Het kwik steeg tot 25 graden, maar een heerlijk briesje bracht verkoeling waardoor het ideaal Grensfeesten-weer was in België en Nederland.

DOOR MARILYN PIETERSZ

“Alleen in deze tent word je verwend”, roept de groentekraamhouder luidkeels. Ze zijn er, de bevlogen marktkramers die hun waar aanprijzen, net als de karateclub van Kapellen-Stabroek en de lokale winkelier die stenen schaapjes verkoopt in fleurige kleuren, van pimpelpaars tot gifgroen. Er is bovendien veel eten en drinken, heerlijke aroma’s tegen onaangename geuren en een springkussen. Kortom: voor elk wat wils. “En laat dat nou precies de kracht zijn van de Putse Grensfeesten. Voor jong en oud, voor iedereen valt iets te vinden of te beleven. Een draaimolen voor de allerkleinsten, muziek, eten en drinken”, vertellen Anneke De Lie en Conny Berkelmans enthousiast.

De Lie is al negentien jaar voorzitter van De Raad van het Dorp die aan Belgische zijde de Grensfeesten inricht. Berkelmans is werkzaam voor evenementenbureau Euromarkt/St. Christoffel dat in Nederland de zaken regelt. Ze benadrukken de goede band die er bestaat tussen de organisatoren aan beide zijden van de grens. “We maken goede afspraken met elkaar en dat is de sleutel tot het succes.”

Officieel

Het officiële gedeelte begint dit jaar aan de Nederlandse kant met het traditionele marktwandelen. Onder muzikale begeleiding lopen de genodigden over de markt naar het europunt op de grens. Hier, bij de door stenen gevormde eurotekens in het wegdek, verklaart de Stabroekse burgemeester, Rik Frans, de Putse Grensfeesten officieel voor geopend. Volgend jaar start de wandeling vanuit België en opent een andere burgemeester het festijn.

Lolly

Op de Putse Grensfeesten is de plaatselijke middenstand aanwezig. Allerlei verenigingen presenteren zich en er staan handelaren van buiten de regio. Het evenement is een mix van braderie, kermis en rommelmarkt. Terwijl de jeugd zich vermaakt in de botsauto’s, struint de ander langs een kraam waar rompertjes worden verkocht met grappige teksten erop, zoals ‘Ik heb negen maanden vastgezeten’.

Tussen de gebruikelijke petten, boeken, crèmepjes en knuffels treft de bezoeker soms iets verrassends, zoals een cannabislolly. “Vermeld wel dat in de lolly geen stoffen zitten waarvan je gaat hallucineren of in een roes komt”, zegt de kraamhouder met een glimlach.

Trouw

De Belgische Sofie Vleugels bezoekt de Putse Grensfeesten trouw. “We wonen in Kapellen en voor ons is dit een traditie. De kinderen amuseren zich. En ik kom veel mensen tegen uit de omgeving met wie ik een babbeltje maak.” Wim en Adri van Herk uit Nederlands Putte zijn eveneens vaste gasten. “Hier vind je van alles voor een leuk prijsje, zoals een wiel voor een kruiwagen, compleet met band en al.” De bakker in ruste heeft een tip: “In België hebben ze een soort kokoskoeken. Heerlijk en niet te krijgen in Nederland.”

Ferrari

Een opmerkelijke blikvanger is een glimmende Ferrari, die parmantig voor de deur staat van een tegelhandelaar in Kapellen. “Vanwege de Italiaanse dagen, waarbij we Italiaanse tegels promoten”, verklaart een medewerkster.[l]