Gemeente kan vaste kracht De Bunt niet betalen

HOOGERHEIDE - De gemeente wil participatiecafé De Bunt in Putte op alle mogelijke manieren helpen, maar gaat de loonkosten van een coördinator niet betalen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht laten weten aan het bestuur van de stichting in Putte. Ze had de vraag neergelegd bij het gemeentebestuur. “We bieden een aantal dagdelen per week aan allerlei mensen onderdak. Zij drinken een kopje koffie bij ons, doen van alles, maar soms gaat het bijna naar een vorm van lichte dagbesteding toe”, zegt voorzitter Adri Gelten van het bestuur van het participatiecafé aan de Tulpstraat in Putte. “We willen continuïteit en kwaliteit bieden. Wij denken dat je dat niet kunt doen met alleen vrijwilligers.”

Gelten en zijn bestuursleden hebben een visiedocument gemaakt waarin ze hun toekomstplannen uit de doeken doen. Daarin staat dat ze de komende jaren willen uitgroeien tot een ontmoetingscentrum dat zeven dagen per week is geopend voor ‘sociaal minder veerkrachtige dorpsgenoten’, die te maken hebben met de wmo, participatiewet en de jeugdwet.

Vrijwilligers moeten deze mensen (weer) op weg helpen, maar boven die vrijwilligers moet dan wel een professional staan. De gemeente staat achter de doelstellingen van De Bunt, maar gaat de loonkosten van een professional niet betalen. “We hebben grote waardering voor hoe de vrijwilligers zich inzetten voor de inwoners van Putte”, legt wethouder Lars van der Beek uit. “Het financieren van personeelskosten past niet bij de wijze waarop de gemeente burgerinitiatieven faciliteert. De Bunt moet ook geen professionele zorginstelling worden. Het zou ook niet zuiver zijn tegenover zorgaanbieders die voor lichte dagbesteding zijn gecontracteerd.” Van der Beek wil wel kijken hoe hij De Bunt kan helpen hun doelen te verwezenlijken.

Gelten en het bestuur gaan op zoek naar een private partij waarmee ze kan samenwerken. Welke moet duidelijk zijn in de loop van dit jaar.[l]