De klok is terug op de kerk.  FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De klok is terug op de kerk. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Na het uurwerk is nu de haan van de kerk

HOOGERHEIDE – Zes lange weken. Dat waren het voor veel inwoners van Hoogerheide en omstreken. Zo lang duurde het voordat de kerktoren van Hoogerheide weer voorzien was van zijn uurwerken. De cijfers en wijzers zitten weer op hun plaats, maar nu is de haan van de spits verdwenen. Een scheur in zijn staart maakte het noodzakelijk om ook de haan te laten restaureren.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens parochiecoördinator Ad Schouw is de renovatie van de uurwerken volgens afspraak verlopen. “De gemeente is eigenaar van de toren. Mede daarom is de renovatie van het uurwerk via de gemeente geregeld. Terwijl de uurwerken ter reparatie bij de gespecialiseerde firma Daelmans in Lierop lagen, bleek dat het kruis op de torenspits scheef stond. Daarom is besloten om bij het terugplaatsen van de uurwerken ook het kruis weer recht te zetten. We hadden daarvoor wel een grotere kraan nodig. De uurwerken hangen op een hoogte van zo’n 26 meter, terwijl de toren zo’n 63 meter hoog is. Er was een veel grotere kraan nodig om het kruis recht te zetten.”

Demonteren

Het werd geregeld door de gemeente. Toen Ralf Daelmans bezig was met het kruis, bleek dat de haan een scheur in de staart had. “Daarom hebben we besloten de haan te demonteren en deze ter reparatie mee te geven. Overigens werd met de hele operatie aan de toren ook de installatie van de bliksemafleiding hersteld. Deze was losgeraakt en zit nu weer op de juiste manier aan de toren bevestigd.”

Onverantwoord

Gezien de grootte van de haan, ruim een meter doorsnede was demontage een wijs besluit. Dat beaamde ook Ralf Daelmans. “Het was niet meer verantwoord om de haan te laten staan. De staart van de haan was dermate ingescheurd dat deze er binnen nu en een jaar zeker was afgewaaid. Er worden nu nieuwe stukken aan de haan gesoldeerd, waarna deze nog gestraald en gespoten wordt en vervolgens moet worden verguld.”

Zoals het er nu naar uitziet, zal de haan dan rond oktober weer terug op zijn plek komen te staan.

Historie

Daarmee neemt het herstelwerk aan de haan meer tijd in beslag dan de uurwerken, terwijl die toch een grondige opknapbeurt achter de rug hebben. “De wijzers en cijfers zijn voorzien van een speciale tweecomponentenlak die UV-bestendig is. Ook zijn er nieuwe trafokasten geïnstalleerd voor de uurwerken en is de oude verlichting van de wijzerplaten vervangen door led-verlichting. Verder zijn de wijzerplaten voorzien van nieuw verguldsel. De uurwerken blinken weer als vanouds, van dichtbij heb je zelfs bijna een zonnebril nodig als de zon er op schijnt”, aldus Daelmans.

Met de herstelbeurt kunnen de uurwerken er minstens 40 jaar weer tegenaan. Er schuilt veel historie in de klokkentoren van de kerk van Maria Hemelvaart in Hoogerheide. Volgens Daelmans zijn de uurwerken minstens zo oud als de kerk zelf, getuige de smeedstalen ringen in de uurwerken. Die zijn zeker honderd jaar oud.

Opluchting

Het terugplaatsen van de uurwerken was voor veel Hoogerheidenaren een opluchting. Velen werpen automatisch een blik naar boven als ze willen weten hoe laat het is. Ze keken zes weken lang tegen drie zwarte ronde platen aan. Het terugplaatsen van de uurwerken was vorige week niet zomaar gedaan. De uurwerken en klokken moesten namelijk nog worden ingeregeld. Per uurwerk kostte dat de experts een uur.[l]

Er was dit keer een extra hoge kraan nodig voor de werkzaamheden.  FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Na het uurwerk is nu de windvaan aan de beurt voor een restauratie. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN