Het Adolphinefeest is een ware traditie in Ossendrecht. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN 
Het Adolphinefeest is een ware traditie in Ossendrecht. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN  Foto: José van der Wegen

Alles in het teken van Zuster Marie Adolphine

OSSENDRECHT – Er is maar één dorp in Nederland dat kan zeggen dat ze de geboortegrond zijn van een heilige en dat is Ossendrecht. Op 1 oktober 2000 werd Kaatje Dierkx, beter bekend als Zuster Marie Adolphine, heilig verklaard. Al veel langer is er echter een eigen feestdag voor de Zuster Marie Adolphine, het zogeheten Adolphinefeest. Dit jaar vindt het zondag plaats.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens Yvonne Rijk van de Stichting Zuster Marie Adolphine wordt tijdens het Adolphinefeest de sterfdag van Marie Adolphine ‘gevierd’. Dit jaar is het 119 jaar geleden dat Zuster Marie Adolphine werd vermoord tijdens de zogeheten Bokseropstand in China. Op 9 juli 1900 werd ze samen met haar zes medezusters van de Zusters Franciscanessen – Missionarissen Maria, ook wel bekend als de Zusters van de Moeder van de Passie, koelbloedig vermoord door de Chinese opstandelingen. “Het Adolphinefeest wordt daarom altijd gevierd de zondag op of na 9 juli. Dit jaar is dat dus zondag 14 juli.”

Het Adolphinefeest start met een stille gebedstocht vanaf de Adolphinekapel aan het Adolphineplein om 9.00 uur. “Vanaf de Adolphinekapel volgen we dan de route die Kaatje in haar jeugd volgde van haar huis naar de Berghoeve bij Calfven. Daar zat Kaatje op school bij de zusters. Bij de Berghoeve staan we een moment stil bij het leven van de Heilige Zuster Marie Adolphine. Rond de klok van 10.00 uur komen we dan weer aan bij de Gertrudiskerk, van waaruit we een processie door het centrum van Ossendrecht lopen. Tijdens de processie wordt het beeld van Adolphine gedragen, evenals het schrijn en het vaandel. Daarnaast loopt de fanfare mee ter ere van de Heilige Zuster Marie Adolphine. Om 10.30 uur ongeveer komen we weer terug bij de kerk, waarna een plechtige Eucharistieviering wordt gehouden onder leiding van pastoor Frans Verheije, Na de mis kunnen alle aanwezigen terecht voor een kopje koffie of thee met een broodje in de pastorietuin aan de Dorpsstraat 7. De heer Jan Verswijveren zal tijdens dit samenzijn tevens zijn Adolphinelied ten gehore brengen.”

Posters

Het Adolphinefeest mag dan een echte traditie zijn, maar soms zijn er wel eens nieuwe elementen aan de feestdag toegevoegd. “Vorig jaar hadden we voor het eerst sinds 1979 een toneelstuk in de openlucht over Zuster Marie Adolphine. Dat was een groot succes. En in 2016 vierden we de 150e geboortedag van Kaatje Dierkx. Dit jaar is er vanuit het bisdom Breda besloten meer aandacht te besteden aan het Adolphinefeest, omdat Zuster Marie Adolphine de enige heilige binnen het bisdom Breda is. Daarom zijn er zo’n 160 posters van Zuster Marie Adolphine gestuurd naar alle parochies in het Bisdom Breda."

Extra promotie is voor Zuster Marie Adolphine in ieder geval wenselijk, want ook al is het Adolphinefeest een traditie die al jarenlang stand houdt, ook hier geldt dat sommige tradities toch wat verloren lijken te gaan. “We hebben nog wel vrijwilligers, maar de meesten willen liever niet in het bestuur. Terwijl we daar juist toch behoefte hebben aan nieuwe mensen Daarnaast zijn er steeds minder communicanten en misdienaars. Die liepen voorheen ook mee. Ook aan de gebedstocht en processie doen steeds minder mensen mee, vooral vanwege de leeftijd van de mensen. Dit jaar hebben zeven à acht zusters van de orde van Zuster Marie Adolphine in België aangegeven nog te komen, maar ook zij zijn al op leeftijd. Misschien dat de promotie vanuit het bisdom meer bezoekers oplevert, want deze traditie mag niet verloren gaan.”

Wie interesse heeft in een bestuursfunctie bij Stichting Zuster Marie Adolphine kan terecht bij Yvonne Rijk op 0164-673304 of via hetzoeterijk@hotmail.com.

Kijk voor meer informatie over Zuster Marie Adolphine zelf op www.zustermarieadolphine.nl.[l]