Esmee de Baat (links) en Goort Buijtenweg (rechts) werden door wethouder Lars van der Beek gehuldigd voor hun muzikale prestaties op het NK slagwerk voor solisten FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Esmee de Baat (links) en Goort Buijtenweg (rechts) werden door wethouder Lars van der Beek gehuldigd voor hun muzikale prestaties op het NK slagwerk voor solisten FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Goort en Esmee zijn trotse slagwerkers

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht is weer een Nederlands kampioen rijker. Waar het vaak gaat over een topsporter is dat dit keer niet het geval. Het gaat over een topmuzikant. Goort Buijtenweg uit Huijbergen werd in het Limburgse Heel Nederlands kampioen slagwerk voor solisten. Esmee de Baat uit Hoogerheide behaalde een derde plaats.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Zowel Goort Buijtenweg als Esmee de Baat zijn lid van slagwerkgroep Hit-It van de Huijbergse muziekvereniging St. Cecilia. Het trommelen is ze al op jonge leeftijd bijgebracht. Beiden begonnen op vijfjarige leeftijd. Esmee houdt al al zo’n negen jaar de trommelstokjes vast en Goort al tien jaar. Wie de top wil bereiken op zijn slagwerk moet veel trainen. Naast thuisstudie en normale repetities met de slagwerkgroep volgen de twee extra repetities bij hun instructeur Wil Veeke.

Dat heeft tot nu toe prachtige resultaten opgeleverd. Tijdens de Brabantse kampioenschappen slagwerk voor solisten in het Brabantse Berlicum in mei behaalden zowel Goort als Esmee in hun divisies een score van 88 punten. Daarmee werd Goort Brabants kampioen in de derde divisie en Esmee Brabants kampioen in de vierde. Beiden spelen overigens op de kleine trom. “Je begint met slagwerk op de kleine trom. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit iets anders geprobeerd”, zegt Goort. Voor Esmee geldt hetzelfde.

Voorwedstrijden

Met hun Brabantse titel verdienden Goort en Esmee een ticket voor het Nederlands kampioenschap in het Limburgse Heel. “Tijdens de voorwedstrijden had ik 83 punten behaald, maar om naar het NK te mogen, moet je 85 punten behalen. Met de score van 88 punten mocht ik na het Brabants kampioenschap door naar het NK”, aldus Goort.

'Hoe hoger de divisie, hoe moeilijker het nummer'

Op het NK hadden beide Hit-It-slagwerkers wat te verdedigen: beiden werden in 2018 ook kampioen, toen nog een divisie lager. Nu deed Esmee mee in de vierde divisie en Goort in de derde divisie, een treetje hoger, ook qua beoordeling. “Hoe hoger de divisie, hoe moeilijker het nummer dat wordt gespeeld. De jury let onder meer op de muzikale uitvoering van het nummer, dynamiek en nuancering, ritmiek en samenspel, techniek, het klankgehalte en zuiverheid. Per onderdeel zijn maximaal tien punten te behalen. Elk jurylid geeft maximaal 50 punten.”

Expo

Veeke had goed gekeken naar de kwaliteiten van zijn leerlingen en koos voor Esmee het nummer ‘Expo’ uit en voor Goort ‘Drum Pleasure’. Het nummer ‘Expo’ is een kampioensnummer, want Goort won daar vorig jaar mee. Twee trommelaars waren net iets beter dan Esmee, maar ze evenaarde met 90 punten wel haar topscore uit de voorwedstrijden. Ze promoveert nu naar de derde divisie.

Voor Goort was ‘Drum pleasure’ een plezier om te spelen, want met 88 punten evenaarde hij zijn hoogste score van dit seizoen en werd hij Nederlands kampioen in de derde divisie. Ook hij gaat volgend jaar een divisie hoger spelen. Promotie is overigens niet verplicht, maar beiden durven het wel aan. “Het doel is om volgende keer weer kampioen te worden.”[l]