Fusie tussen bibliotheken komt steeds dichterbij

HOOGERHEIDE - De bibliotheken VANnU en Het Markiezaat fuseren op 1 januari 2020. Dat hebben de organisaties vorige week woensdag bekend gemaakt. De raden van toezicht hebben ingestemd met de fusie.

VAN ONZE REDACTIE

De bibliotheken willen de komende maanden gebruiken om afspraken te maken met de gemeenten waar ze werken. Het gaat dan over regionale samenwerking en over de kwaliteit en continuïteit van het bibliotheeknetwerk en alle diensten.

Volgens beide bibliotheken moet er ruimte zijn voor lokale keuzes. "De gemeenten onderschrijven de meerwaarde van een grotere bibliotheekorganisatie met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen."

Volgens de besturen groeit de vraag naar een maatschappelijke en educatieve bibliotheek, naast de klassieke bieb waar je boeken kunt lenen. Onderwerpen zoals een leven lang leren om mee te kunnen blijven doen, mediaopvoeding, digitale vaardigheden en geletterdheid zijn belangrijk in de huidige en toekomstige organisatie. Met lokale partners werkt de bibliotheek aan programma’s voor kinderen en volwassenen, die worden uitgevoerd in scholen, buurthuizen en huiskamers van de stad.

De nieuwe organisatie is vanaf volgend jaar verantwoordleijk voor het bibliotheekwerk in de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Zundert.[l]