Even stilzitten voor de schmink tijdens de open dag. FOTO MARILYN PIETERSZ
Even stilzitten voor de schmink tijdens de open dag. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

Drukke open dag Paasheuvelgroep en Sjaloom Zorg

OSSENDRECHT – Paasheuvelgroep Ossendrecht en cliënten van zorgaanbieder Sjaloom Zorg (SZ) hebben zij aan zij gewerkt, zodat de locatie aan de Trambaan er tiptop zou uitzien voor de eerste open dag, vorige week woensdag. Dimitri Schenk van de Paasheuvelgroep en Arianne Ligtendag van waren in hun nopjes met de belangstelling. Aan het einde van de middag hadden dik 150 mensen het park bezocht.

DOOR MARILYN PIETERSZ

De bosrijke locatie van de Paasheuvelgroep heette vroeger ‘De Luchtballon’, een naam die de huidige eigenaren koesteren. “Het park heeft nog steeds als koosnaam Luchtballon. En één van de hoofdgebouwen op het terrein heet ook zo”, vertelt Dimitri Schenk. De Paasheuvelgroep nam drie jaar geleden de accommodatie over na het faillissement van stichting ‘De Luchtballon’, die voornamelijk zomerkampen organiseerde voor kinderen met ademhalingsproblemen. “Wij trekken het breder. Bij ons kan alle jeugd terecht voor een schoolkamp met overnachting. Maar ook sport -en muziekverenigingen weten ons te vinden.” Dit jaar kon de Paasheuvelgroep rekenen op 7500 overnachtingen. Op de lange termijn wil men doorgroeien naar 30.000 overnachtingen verspreid over het hele jaar.

Samenwerking

Vanaf het begin, in 2016, haakte Sjaloom Zorg aan bij de Paasheuvelgroep. Zij bieden zorg, ondersteuning en advies aan mensen met een beperking. “Ik heb het liever over mensen met mogelijkheden”, zegt Arianne Ligtendag. “Die mogelijkheden willen we benutten. Dat doen we in samenwerking met de Paasheuvelgroep.” Zo onderhoudt de tuinploeg Perk en Bos van SZ het park. Dit gebeurt twee keer per week. Ook voor deze open dag zijn ze flink in de weer geweest met snoeien, schoffelen en schoonmaken van de speeltoestellen in het grote speelbos. Verder heeft de Paasheuvelgroep fors geïnvesteerd door de vier tipikampen in het park elk van een blok te voorzien met wc’s, douches en wasbakken. Op elk kamp staan enkele tipitenten waarin bezoekers kunnen slapen.

Overwoekerd

Zo netjes en overzichtelijk als het park er nu bij ligt, zo verwilderd trof de Paasheuvelgroep drie jaar terug de accommodatie aan. “Niet zo verwonderlijk, want na het faillissement was er zes jaar lang niks gedaan aan onderhoud”, aldus Schenk. Het park was overwoekerd en je kon het terrein bijna niet op, omdat een omgewaaide boomstronk de toegang blokkeerde. “Onze cliënten die actief zijn voor Perk en Bos vielen van de ene verbazing in de andere bij het schoonmaken van het park. Iedere keer kwamen ze met allerlei verhalen. Weet je wat we nu weer hebben ontdekt: een vijver, compleet met een bruggetje”, verhaalt een bevlogen Ligtendag.

'De toegang werd geblokkeerd door een omgevallen boom'

Op deze woensdagmiddag kunnen kinderen niet alleen schommelen en klimmen in het speelbos, maar ook een voetbalclinic volgen, ravotten in de ballenbak of zich laten schminken. De twee dochters van Anique Bruin uit Ossendrecht aarzelen geen moment en gaan linea recta naar de schmink. Terwijl de gezichten van haar dochters een make-over krijgen, vertelt Anique dat ze nog nooit op dit park is geweest. “Mijn moeder tipte me over deze open dag. Het is hier mooi, leuk en gezellig.”

Wat Schenk en Ligtendag betreft is de open dag voor herhaling vatbaar. “We willen meer bekendheid krijgen in Woensdrecht en omgeving. Als het even kan willen we proberen ieder jaar het park open te zetten voor het publiek. Zo kunnen lokale kinderen volop genieten van het speelbos”, zegt Schenk.[l]