Burgemeester Steven Adriaansen spreekt de militairen en wandelaars toe. FOTO EUGÈNE DE KOK
Burgemeester Steven Adriaansen spreekt de militairen en wandelaars toe. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Woensdrechtse enclave in Nijmegen

HOOGERHEIDE - Burgemeester Steven Adriaansen, wethouder Lars van der Beek, gemeenteraadslid Adri van Zweden en een groep wandelaars uit de gemeente Woensdrecht doen deze week mee aan de Vierdaagse in Nijmegen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Vorige week woensdag oefenden zij in Hoogerheide samen met een peloton militairen van Vliegbasis Woensdrecht, die deze week ook mee lopen in Nijmegen. “We willen voor de zevende keer het beste detachement van de luchtmacht zijn”, zei verzorger Theo van de militairen tijdens meet and greet in het gemeentehuis. Of de militairen opnieuw winnen hangt onder meer af van het aantal uitvallers, hoe ze marcheren en hoe zij omgaan met het publiek langs de kant. “Als je wint, mag je naar een soort wandelvierdaagse in Italië. De afgelopen zes jaar zijn we daar geweest en we willen ook nu weer gaan.” Verzorger Theo (‘mijn voornaam is genoeg’) loopt zelf niet mee, omdat hij een paar jaar geleden een marsfractuur heeft opgelopen. Desondanks had hij veel zin in het evenement. “We gaan ons best weer doen.”

Enclave

Adri van Zweden kon ook niet wachten. Het is de negende deelname voor het 72-jarige gemeenteraadslid. Met andere wandelaars uit de gemeente Woensdrecht zit ze op de camping. ““Ik dacht dat het niks voor mij was en heb me laten overhalen, maar het is altijd ontzettend gezellig. We vormen een heuse enclave in Nijmegen. Na afloop drinken we wat en zitten we samen met onze voeten in een badje”, zei ze lachend. “Elk jaar komen er een paar mensen uit Woensdrecht bij.” Volgens haar wandelmaatje Marius Bakker, die niet op camping zit, maar slaapt bij zijn bejaarde oom en tante in Nijmegen, is het een groot feest. “Vanaf ‘s ochtends vier uur is het druk aan de weg. Iedereen moedigt je aan. Die wisselwerking tussen de deelnemers en het publiek is fantastisch.”

Van der Beek gaat op voor zijn vierde Vierdaagse, burgemeester Adriaansen doet voor de elfde keer mee. Als het hem lukt om vier keer vijftig kilometer te wandelen, ligt er vrijdag voor de burgemeester een gouden kruisje met een kroon erboven klaar. In de wereld van de deelnemers aan de Vierdaagse is het een bijzondere onderscheiding. “Het is een bijzondere editie. We gaan er voor”, zei hij.

Via Gladiola

Lang was de wandeling woensdag overigens niet, want het gezelschap liep van het gemeentehuis naar Non Plus Ultra. Daar genoten ze samen van een lunch. Het is de 103e editie van de Vierdaagse in Nijmegen. Vrijdag worden alle wandelaars feestelijk onthaald op de Via Gladiola.[l]