Wit geeft mat in twee zetten
Wit geeft mat in twee zetten Carel Sammelius (1941)

Activiteiten Zomerschaak

BERGEN OP ZOOM - De Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV organiseert in juli en augustus, in samenwerking met Het Markiezenhof en Bibliotheek het Markiezaat, diverse schaakactiviteiten.

Dinsdag 9 juli opende de Markiezin de activiteit Schaken aan ‘t Hof. Iedere dinsdag- en donderdagmiddag in juli en augustus kan er onder begeleiding van leden van BSV worden geschaakt in het Markiezenhof. Ook het volgen van schaaklessen behoort tot de mogelijkheden. Op deze middagen, maar ook tijdens de overige openingstijden van het Markiezenhof, kan er met grote schaakstukken worden gespeeld op de vloer van de Tuinzaal. De toegang is gratis, ingang via de VVV aan de Steenbergsestraat.

Afgelopen zaterdag werd er in Bibliotheek het Markiezaat een simultaan op 10 borden gegeven door de sterke Roosendaalse schaker Ivo Kok. Bij een simultaan speelt een sterke speler meerdere partijen tegelijk, in dit geval dus tegen 10 personen. Ivo won al zijn partijen, tegen spelers variërend van jeugdspelers tot ervaren schakers.

Programma

Aanstaande zaterdag geven de schakers van BSV acte de présence op de Krabbenfoor, waar op de grote binnenplaats van het Markiezenhof de hele dag gelegenheid zal zijn om een partijtje schaak te spelen.

Op zaterdag 3 augustus zullen de sterke BSV-spelers André van der Graaf en Angelique Osinga een beurt-simultaan geven in het Markiezenhof.

Vanaf 10 augustus kan er tot het einde van de maand iedere zaterdagmiddag worden geschaakt in Bibliotheek het Markiezaat. Bij mooi weer gebeurt dit op het bordes, bij slecht weer binnen op de eerste verdieping. De toegang is gratis, entree via de Kortemeestraat. Ook het schaken in het Markiezenhof op dinsdag- en donderdagmiddag gaat heel augustus door.

Schaakstelling

De vorige schaakstelling was: Wit: Kg3, Dd1, Ta1, Th1, Le3, Lf4, Pg1, pionnen a4, b4, c4, d5, g2, h2. Zwart: Kg8, Da7, Ta8, Te8, Lc8, Pf6, Pe5, pionnen a6, b7, d6, f7, g7, h7. Zwart geeft mat in 4 zetten met 1… Pe4+ 2. Kh4 Pg6+ 3. Kh5 en nu wint zowel 3… Pf6+ 4. Kg5 h6 mat als 3… Pxf4+ 4. Kh4 g5 mat. In de partij speelde de zwartspeler overigens 1… Df2+, wat ook tot mat leidt, maar een zet later.

De nieuwe schaakstelling is een compositie, een bedachte schaakstelling. De stelling is gecomponeerd door Carel Sammelius, eerste plaatsing in 1941 in het Limburgs Dagblad. Wit geeft mat in 2 zetten.[l]