De kinderen hadden een prachtweek. FOTO'S JOHN KIL
De kinderen hadden een prachtweek. FOTO'S JOHN KIL Foto: John Kil

Het is een vrolijke beestenboel in Huijbergen

HUIJBERGEN – Sinds 1972 is het Kindervakantiewerk een begrip in Huijbergen. Dit jaar vond dan ook de 48e editie plaats van de vakantieweek voor de Huijbergse jeugd. Tussen de veertig en vijftig kinderen in de basisschoolleeftijd kwamen vijf dagen lang naar MFC De Kloek voor diverse activiteiten in en buiten het dorp en maakten er zo een beestenboel van.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

In de eerste tientallen jaren van het Kindervakantiewerk werd de week altijd aan het einde van de zomervakantie gehouden. “Maar we merkten mede daardoor een terugloop in het aantal deelnemende kinderen, omdat we dan ook de bouwvak hebben. Toen een paar jaar geleden de organisatie van Schateiland stopte, kwam de tweede week van de zomervakantie vrij en zijn we met het Kindervakantiewerk naar voren geschoven. Dat is een goede zet geweest, want sindsdien is het aantal deelnemers weer gestegen en zitten we met een stabiel aantal kinderen tijdens de week. Er zijn nu steeds om en nabij de vijftig die meedoen”, zegt John Kil, één van de bestuursleden en leidinggevenden bij Kindervakantiewerk Huijbergen.

Volgens voorzitter Arnold Zoutman sr. van de stichting en leider Janneke van Gils komen er niet alleen kinderen uit het eigen dorp naar de vakantieweek toe, maar ook kinderen uit omliggende dorpen. “De kinderen vinden het leuk om elkaar in de zomervakantie gewoon te zien in plaats van zes weken niet. De sfeer is dan ook altijd erg gemoedelijk.”

Beestenboel

Kinderen kunnen zich inschrijven voor vijf euro per dag of een hele week meedoen voor twintig euro. “Daarvoor zijn de kinderen de hele dag bezig met tal van activiteiten onder begeleiding van de leiding.” De activiteiten stonden dit keer in het teken van het thema ‘Beestenboel’. “Op maandag waren er zo’n veertig kinderen. We begonnen de ochtend met knutselen en het versieren van de zaal in MFC De Kloek. ‘s Middags hebben we een fotospeurtocht door het dorp en bos gedaan over beesten. Van een mug tot een olifant, alles kwam aan bod. Op dinsdag waren er 48 kinderen en hebben we diverse dieren geknutseld. ‘s Middags deden we spelletjes in de buitenluch, zoals zaklopen en blokjesvoetbal. Op woensdag zijn we met zo’n veertig kinderen richting de Tiestenberg, ook wel bekend als de Bremberg en Tiestenduin, gegaan. Daar hebben de kinderen in het zand gespeeld en hutten gebouwd. Ook was er het door ons zweetloopspel genoemde puzzelspel, want het was deze dag erg warm, waarbij de kleintjes puzzelstukjes moesten verzamelen en de grote kinderen zo snel mogelijk vragen moesten beantwoorden. Die dag sloten we af met een reuzenstoelendans.”

Kamp

Op de donderdag was er een bijzonder programma, want dit keer was er voor de oudere kinderen vanaf groep vijf tot en met groep acht een uitje naar Ossendrecht. “We zijn de dag gewoon begonnen in De Kloek met het knutselen van dieren voor de kleinere kinderen. De grote kinderen gingen op kamp naar het scoutinggebouw in Ossendrecht. Daar werd een bonte avond gehouden, compleet met diverse voordrachten. De middag in De Kloek werd afgesloten met de film ‘Beestenboel’. Op vrijdag verzamelden alle kinderen zich bij het scoutinggebouw. Daar hebben we waterspelletjes gedaan, rugzakken versierd met textielstiften en in het bos gespeeld. Daarna zat het er voor alle kinderen op.”

Over twee jaar is de 50e editie van het Kindervakantiewerk Huijbergen. De organisatie leeft daar al langzaam naar toe, maar over de invulling is nog niets bekend. “Eerst de editie van volgend jaar.”[l]

Af en toe moet je even uitrusten tijdens de vakantieweek.