De Dodenherdenking in Huijbergen. ARCHIEFFOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De Dodenherdenking in Huijbergen. ARCHIEFFOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Herinneringswand voor Slag om de Schelde

HOOGERHEIDE - In het gemeentehuis in Hoogerheide opent de gemeente Woensdrecht op donderdag 5 september een herinneringswand. De onthulling is onderdeel van het herdenkingsjaar voor de Slag om de Schelde, dit jaar 75 jaar geleden. Op de wand, die tot eind oktober blijft staan, kunnen belangstellenden herinneringen en gedachten over oorlog en bevrijding in de vorm van een foto, brief of tekening hangen.

DOOR BRITTA JANSSEN

In oktober is het 75 jaar geleden dat de regio in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog werd bevrijd van de Duitse bezetting. Om dit enerzijds te herdenken en anderzijds te vieren vinden er allerlei activiteiten plaats, ook in de gemeente Woensdrecht.
De officiële opening van de herinneringswand in het gemeentehuis in Hoogerheide vindt plaats op donderdag 5 september. Er is speciale aandacht voor de in 1944 omgebrachte verzetsstrijder Sjef Adriaansen. De in 1919 in Woensdrecht geboren Adriaansen is slechts 25 jaar oud geworden. In de oorlog sloot hij zich aan bij het verzet en wist lange tijd uit het vizier van de Duitsers te blijven. Tot hij in juli 1944 werd verraden. Op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, is hij omgebracht in kamp Vught.

Silhouetten
Om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het herdenkingsjaar worden er activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Zo staan eind september de Bevrijdingsmars Brabantse Wal en een gezinsfietstocht in het teken van 75 jaar bevrijding op het programma. Op zaterdag 28 september is het als eerste de beurt aan de Bevrijdingsmars Brabantse Wal. Deze lange afstandswandeling van 44 kilometer voert de deelnemers over de Brabantse Wal, langs locaties die een rol hebben gespeeld in de Slag om de Schelde. De wandeling start in Ossendrecht en heeft Dinteloord als eindpunt.
Op zondag 29 september vindt de gezinsfietstocht in het teken van 75 jaar bevrijding plaats. De route loopt onder meer langs markante punten die een relatie hebben met de bevrijding in 1944. Kaarten à 3,50 euro zijn verkrijgbaar bij diverse verkooppunten.
Als herinnering aan de 75-jarige bevrijding komen er op de rotonde van de Scheldeweg, Nieuweweg en Duinstraat in Hoogerheide vier silhouetten van Canadese soldaten te staan. Op deze locatie vond een van de heftigste gevechten plaats tijdens de ‘Slag om Woensdrecht’.[l]