Kindervakantiespel in Ossendrecht is leuk voor jongens en meiden. ARCHIEFFOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Kindervakantiespel in Ossendrecht is leuk voor jongens en meiden. ARCHIEFFOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Archieffoto: Humphrey Hekhuizen

Kindervakantiespel Ossendrecht zweeft in ruimte

OSSENDRECHT – Vorig jaar beleefde Stichting KinderVakantieSpel (KVS) Ossendrecht de vijftigste editie. Dit jaar gaat de organisatie dus op voor de 51e editie van de zomerweek. Daarbij is gekozen voor hetzelfde thema als tijdens het kamp in de meivakantie, namelijk ‘In de ruimte’. De maximaal 160 kinderen die kunnen deelnemen aan de zomerweek kunnen zich dan ook opmaken voor een buitenaards leuke week.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


KVS werd 51 jaar geleden opgericht om kinderen die niet op vakantie konden, toch een extra leuke vakantieweek te laten hebben. Dat principe geldt nog steeds. Samen met onder meer Caritas en Herwonnen Levenskracht en met subsidie van de gemeente Woensdrecht kan KVS elk jaar een zomerweek organiseren. Ook veel ondernemingen en organisaties uit het dorp maken het mogelijk om de zomerweek zo goedkoop mogelijk te maken met leuke activiteiten voor de kinderen.
Volgens voorzitter Denise van Veelen zijn er nog enkele plaatsen vrij. “We hanteren een maximum aantal inschrijvingen. Op die manier kunnen we onze kwaliteit waarborgen. Er kunnen maximaal 160 kinderen ingeschreven worden. We zien de laatste jaren wel dat we steeds vol zitten qua zomerweek. We hebben een programma voor de kleinere kinderen vanaf vier jaar en een programma voor de grotere kinderen. Met name de groep vanaf vier jaar is de laatste jaren erg gegroeid. Er komen steeds meer jonge kinderen bij. We zien verder ook dat veel dezelfde kinderen terugkomen voor de zomerweek.”

Locatie
Zo’n 50 vrijwilligers zorgen ervoor dat het de kinderen tijdens de zomerweek aan niets ontbreekt en het programma bol staat van de activiteiten. Dit jaar is de zomerweek wel op een andere locatie in vergelijking met voorgaande jaren. Door de start van de werkzaamheden aan nieuwbouwplan De Noordrand in Ossendrecht is KVS uitgeweken naar het terrein van ODIO zelf. De ingang is daarbij via de parkeerplaats aan de Trambaan. De kinderen worden dagelijks verwacht op het terrein, waarbij de kinderen vanaf vier jaar tot en met kinderen die naar groep 5 gaan in de groep ‘Klein’ vallen, en de kinderen die naar groep 6 of hoger gaan in de groep ‘Groot’ ingedeeld zijn. “Het programma voor beide groepen is altijd onder voorbehoud van wijzigingen. Daarom moeten ouders het mededelingenbord bij de ingang goed in de gaten houden. Wel is er uiteraard al een programma opgezet. ‘Klein’ start op maandag met een speurtocht en een tienkamp. Op dinsdag gaan zij knutselen en zwemmen en op woensdag is er een survival in het bos en eten ze in de avond frietjes met een snack, gevolgd door een disco. Op donderdag is het sportdag en op vrijdag gaan de kinderen een dagje naar Kidswonderland.” Overigens kunnen ouders ook kiezen voor het weekprogramma zonder het uitje. Dat geldt voor zowel ‘Klein’ als ‘Groot’.

Groot
De grote kinderen volgen een ander programma dan de kleintjes. “Op maandag heeft ‘Groot’ een ruilspel en tienkamp met in de avond een spooktocht. Op dinsdag gaan ze zwemmen en op woensdag is er survival in het bos, met in de avond het eten van frietjes met een snack en de disco. Voor de kinderen die blijven slapen is er dan ook nog eerst een avondspel, waarna we gaan slapen in de tentjes op het veld. Op donderdagochtend is er een sportdag. Op vrijdag gaan de grote kinderen een dagje naar Bobbejaanland.” De afgelopen weken was het voor de organisaties van diverse vakantieweken enigszins schipperen met de programmering door de extreme weersomstandigheden. Voor de zomerweek van KVS lijkt een hitteplan dit jaar niet nodig te zijn. “Vorig jaar hebben we al een hitteplan opgesteld, maar uiteindelijk niet gebruikt. Dit hitteplan houden we echter altijd achter de hand.”[l]