Er waren dit jaar meer inwoners en meer stands op de Nieuwe Inwonersdag. FOTO SUZANA JOVANOVIC
Er waren dit jaar meer inwoners en meer stands op de Nieuwe Inwonersdag. FOTO SUZANA JOVANOVIC Foto: Suzana Jovanovic

Nieuwe inwoners hebben het naar hun zin in Woensdrecht

HOOGERHEIDE – De gemeente Woensdrecht heeft er het afgelopen jaar weer flink wat inwoners bijgekregen. 108 van deze nieuwe inwoners, inclusief 30 kinderen, kwamen zaterdag naar de Nieuwe Inwonersdag van de gemeente. Tijdens deze dag konden zij de gemeente Woensdrecht leren kennen en mensen van diverse organisaties ontmoeten. Tevens was er een primeur voor de gemeente met Siem Oostrom, die voor één dag jeugdburgemeester was.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Het was de tweede keer dat de gemeente Woensdrecht de Nieuwe Inwonersdag organiseerde op een losse manier. Volgens een gemeentewoordvoerder is de organisatie vorig jaar over een wat andere boeg gegooid. “In plaats van een avond door de week kozen we voor het weekend. Dan zijn de meeste mensen vrij en kunnen de kinderen mee. In plaats van een vast programma met een rondleiding kunnen mensen zelf een route lopen, waarbij het iedereen vrij staat wat ze bezoeken en hoelang ze blijven.”

Vorig jaar waren er 50 inwoners op de dag, nu 108. Bovendien hadden zich meer verenigingen aangemeld om zich te presenteren, zoals de scouting, Stichting Molen Johanna, Harmonie Aurora en het Werkcentrum. Ook de bibliotheek had dit jaar een stand, terwijl de politie met voertuigen was gekomen.

Verhuizen

De nieuwe opzet was ook dit jaar een succes. Hoewel het eventjes duurde voordat de mensen naar de centrale hal kwamen vanuit de raadszaal, waar de politieke partijen zich presenteerden, was er voldoende animo voor de stands.

Het echtpaar Jansen uit Hoogerheide vond het erg fijn de politieke partijen te leren kennen in haar nieuwe gemeente. “We woonden voorheen in Bergen op Zoom, maar zijn inmiddels woonachtig en werkzaam in Hoogerheide. Het is hier fijn wonen.” Dat werd beaamd door een echtpaar uit Antwerpen. “Sinds vorig jaar wonen we in Putte, bijna bij de Heide. Voorheen woonden we in Antwerpen, maar daar is het nu te druk. Het is er niet leuk meer wonen, zeker niet nu Antwerpen bijna geheel op de schop ligt. Hier in Putte vinden we rust.”

Voor de familie Adema was hun verhuizing een hele reis. “Sinds januari wonen we in Hoogerheide. Daarvoor woonde ik tien jaar in Dubai als expat en mijn vrouw zelfs twaalf jaar. Omdat hier een deel van mijn familie woont, zijn we uiteindelijk naar Hoogerheide verhuisd. De kinderen hebben het hier naar hun zin. Ze vinden het fijn dat opa en oma nu in de buurt zijn.”

Jeugdburgemeester

Een extraatje aan de Nieuwe Inwonersdag was de introductie van een heuse jeugdburgemeester in de gemeente Woensdrecht. De negenjarige Siem Oostrom uit Hoogerheide mocht een dagje meelopen met burgemeester Steven Adriaansen. “Ik zag in het Jeugdjournaal dat andere gemeenten een jeugdburgemeester hadden. Toen heb ik een mailtje gestuurd of dat niet ook iets was voor onze gemeente. Ik had eigenlijk geen reactie verwacht, maar ik was heel blij toen ik een mail terug kreeg van de burgemeester.”

Zaterdag mocht Siem onder meer even de ambtsketen om en op de stoel van de burgemeester zitten in de raadszaal. Daarnaast ging hij in de middag mee naar een diamanten echtpaar in Ossendrecht. Voor hen had hij een doosje chocolaatjes meegenomen, want ‘het is heel bijzonder dat je het samen zo lang kunt volhouden’.[l]