Putte deed zaterdag aan Montmartre denken. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Putte deed zaterdag aan Montmartre denken. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Een heus Montmartre in Putte

PUTTE – Montmartre is de bekende kunstmarkt in Parijs, maar waarom zou zo’n markt niet wat dichterbij huis gehouden kunnen worden? En zo geschiedde: een groep kunstenaars verzamelde zich in de tuin bij Kasteel Ravenhof in Putte-Stabroek en schilderde, boetseerde, borduurde en tekende twee dagen lang voor het publiek.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Het idee voor het Putse Montmartre was afkomstig van de Stabroekse kunstgroep IKIM (Internationaal Kunstinitiatief Moretus). Volgens IKIM-voorzitter Edgar Baert opperde hij het idee onder meer tijdens de Cultuurraad in de gemeente Stabroek. “Vervolgens hebben we het plan onder de 38 leden van IKIM uitgezet. Een deel heeft zich ingeschreven voor Montmartre bij Kasteel Ravenhof, maar ook andere kunstgroepen hebben zich bij het initiatief aangesloten. Zo exposeert de Polderse Cultuurkring en ook enkele leden van Stichting Uit de Kunst zijn aanwezig, al zijn zij ook lid van IKIM.

Paverpol
Deze twee leden van de Woensdrechtse Stichting Uit de Kunst zijn de Vlaamse Marina Eggermont en de eveneens Vlaamse Liliane van Tilborgh. Volgens Marina was het erg leuk om bij Kasteel Ravenhof een soort Montmartre in te richten. “Het contact met de mensen is erg leuk. Ik krijg ook erg fijne reacties van de mensen en goed commentaar. Ik heb zelfs al iets verkocht. Dat maakt het uiteraard erg plezant.” Marina maakt onder meer werken van biscuit en keramiek. Tijdens de twee dagen Montmartre bij Ravenhof werkte zij aan het boetseren van een schildpad. In een mum van tijd had ze de schildpad gereed, waarna een volgend werk van klei werd gemaakt of voltooid. Zowel Marina als Liliane werken bovendien met Paverpol, een decoratie- en textielverharder, dat door kunstenaars vaak gebruikt wordt voor kunstenaars. Ook op deze werken kregen de twee Vlaamse kunstenaressen mooi commentaar. Daarmee was voor hen ‘Montmartre’ meer dan geslaagd.

Nieuw werk
Een geslaagd experiment was het ook voor Suzana Jovanovic uit Putte. De bekende Putse kunstenares deed uiteraard eerder dit jaar mee met Project Rembrandt en reikte daarin tot de finale. In de tuin achter Kasteel Ravenhof had zij samen met haar schildervriend Willy Verlent uit Antwerpen een mooie schilderstek uitgezocht. “We waren expres al een dag eerder gaan kijken waar het licht het beste was. Hier bij het water met af en toe het gespetter van de eenden en in de schaduw is het prima uit te houden met dit warme weer.” Speciaal voor ‘Montmartre’ schilderde Suzana een nieuw werk. “Ik ben momenteel bezig met schilderen op glas. Speciaal voor dit event ben ik bij met een nieuw werk gestart. Op die manier kunnen mensen zien hoe een kunstwerk van nul tot eindresultaat ontstaat. De eerste dag heb ik me vooral gefocust op het gezicht, de verdere afwerking heb ik voor dag twee van het event gehouden.” Suzana heeft het momenteel erg druk met haar schilderwerk, mede dankzij haar succesvolle deelname aan Project Rembrandt. “Ik ben momenteel ook bezig met de organisatie van een expositie hier in de omgeving met de andere kandidaten van het programma. Acht kandidaten hebben al toegezegd, dus als het doorgaat, wordt het erg leuk.”

Voortgang
Ondanks de warmte waren alle kunstenaars erg te spreken over het evenement. Volgens Edgar Baert en IKIM-secretaris Christine Cornelissens is het Montmartre bij Ravenhof voor dit jaar vooral een test. “Dit jaar doen we het twee dagen, maar afhankelijk van de reacties van de deelnemende kunstenaars willen we het mogelijk tot een jaarlijks terugkerend evenement maken. Of het dan twee dagen blijft of slechts één dag, dat wordt dan nog nader bekeken. Wij als IKIM zouden het echter wel fijn vinden als meerdere kunstverenigingen zich aansluiten, ook onafhankelijke kunstenaars zijn van harte welkom om deel te nemen.”[l]