Kinderen staan tussen de ouders in bij een scheiding. FOTO SHUTTERSTOCK
Kinderen staan tussen de ouders in bij een scheiding. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

'Kinderen staan vaak tussen de ouders in'

HOOGERHEIDE - Op vakantie gaan om je huwelijk te redden? Het zou kunnen werken, maar twee of drie weken boven op elkaars lip zitten kan ook verkeerd uitpakken. In de maanden augustus en september is er traditioneel een piek in het aantal echtscheidingen. Een scheiding is voor niemand leuk en al zeker niet als er kinderen in het spel zijn. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Woensdrecht geeft de komende maanden meerdere cursussen voor kinderen, jongeren en ouders in een echtscheidingssituatie.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het gaat om een aantal cursussen van KIES, het expertisecentrum Kind en Scheiding. Het KIES-programma voor basisschoolscholieren loopt al een aantal jaar en is succesvol. Tijdens acht bijeenkomsten leren kinderen in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar over de scheiding te vertellen en aan te geven waar zij tegenaan lopen. “Kinderen staan vaak tussen de ouders in”, zegt Marit Stroop-van Meggelen van het CJG Woensdrecht, die de cursussen onder anderen met KIES-coach Bregje Schonk van praktijk Smile 4 You geeft. “Dit voelen ze dan ook vaak letterlijk tijdens bijvoorbeeld het wisselmoment”, geeft Schonk aan. “Kinderen zijn loyaal naar hun vader en moeder en vinden het lastig als hun ouders in hun bijzijn met elkaar ruziën. We maken dit tijdens de bijeenkomsten bespreekbaar en leren met dit gevoel om te gaan. We passen het aanbod elke keer aan op de groep, waarin humor een belangrijke factor is. We houden de aangeboden werkvormen luchtig en creëren een ontspannen en gezellige sfeer. De herkenning en erkenning zorgen voor een mooie band tussen de kinderen.”

Uiten

Voor kinderen in het voortgezet onderwijs is een scheiding net zo moeilijk. Ook voor hen is er een KIES-programma. Tijdens vier bijeenkomsten leren ze over de scheiding te praten, beter te communiceren met hun ouders en problemen aan te pakken. “Jongeren in deze leeftijd vinden het over het algemeen lastiger om over dit soort dingen te praten”, schetst Schonk deze doelgroep. “Maar we zien dat ook bij hen de herkenning en erkenning van leeftijdsgenoten met gescheiden ouders tijdens de bijeenkomsten van grote waarde is”, voegt Stroop-van Meggelen toe. “Als ze eenmaal meedoen, merken ze dat ze er veel aan hebben.” Er is ruimte voor een lach en een traan. “De opmerking van een puber, om een heel KIES-weekend te organiseren, zodat ze door konden gaan met de opdrachten, zegt veel over de betrokkenheid en impact.”

Erkenning

Het CJG Woensdrecht geeft ook een cursus voor gescheiden ouders. Daarin gaan de mannen en vrouwen ieder voor zich op zoek naar wie ze als vader of moeder willen zijn. “Je hebt immers geen invloed meer om de ander, krijgt als alleenstaande ouder met alle opvoedtaken te maken, waar je die voorheen met z’n tweeën kon delen”, legt Stroop-van Meggelen uit. “Wij gaan met elkaar in gesprek hoe je dat zou kunnen doen.”

Elke situatie is anders. Pasklare adviezen zijn er daarom niet. “Maar er zijn zeker mogelijkheden om een scheiding en de jaren erna zo goed mogelijk te laten verlopen.” Buiten de cursussen om kunnen die aan bod komen tijdens een gesprek met kinderen en ouders bij het CJG. Ook is er een online training voor ouders die op het punt staan te scheiden.

Meer weten over de bijeenkomsten, die allemaal gratis zijn bij te wonen? Kijk op www.cjgwoensdrecht.nl.[l]