De familie van Sjef Adriaansen en een deel van het college waren donderdag aanwezig bij de opening van de herinneringswand. FOTO EUGÈNE DE KOK
De familie van Sjef Adriaansen en een deel van het college waren donderdag aanwezig bij de opening van de herinneringswand. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Herinneringswand moet tjokvol komen te hangen

HOOGERHEIDE - Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht en nabestaanden van de in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerde Sjef Adriaansen uit Hoogerheide hebben donderdag de herinneringswand in het gemeentehuis in Hoogerheide geopend. “Ik hoop dat deze wand tjok- en tjokvol komt te hangen.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

De opening van de wand in de centrale hal van het gemeentehuis is één van de eerste activiteiten in het kader van het herdenkingsjaar 75 Jaar Bevrijding. “We vinden het belangrijk om ook lokaal stil te staan bij de gebeurtenissen”, zei Steven Adriaansen donderdag tegen de aanwezigen. “Ook Woensdrecht heeft veel belangrijke verhalen die moeten worden verteld. We wilden deze een plekje geven.”

De datum van de opening was niet toevallig gekozen. Het was donderdag precies 75 jaar geleden dat Sjef Adriaansen uit Hoogerheide werd vermoord in Vught. Achterneef Wim Adriaansen vertelde het levensverhaal van Engelandvaarder Sjef dat hij eerder beschreef in het boek ‘Pelgrim naar Engeland’. “Het was 5 september 1944. Ik was zeven jaar, maar weet nog dat er zich donkere wolken samen pakten boven Woensdrecht”, begon hij.

Korporaal

Sjef werd met tientallen andere verzetsstrijders in het concentratiekamp in Vught vermoord door de Duitsers. Volgens Wim was Sjef ‘een gewone jongen uit Hoogerheide’, die alleen maar naar de lagere school ging, maar veel kon en wilde, behalve op het land werken in de polders.

Hij ging in dienst, werd snel korporaal, maar na de inval door de Duitsers was er geen leger meer. Hij stapte over naar de marechaussee, maar verliet de organisatie toen deze te veel op de hand van de Duitsers werd. Hij vluchtte het land uit. Na omzwervingen door allerlei landen, zoals Curaçao en Amerika, keerde hij tegen het einde van de oorlog terug naar Nederland en raakte betrokken bij het verzet. Op een gegeven moment liep hij tegen de lamp. Hij werd opgepakt en moest zijn keuzes bekopen met zijn leven.

Verhaal

Zijn achterneef Wim zei donderdag blij te zijn met de herinneringswand. “Er is hier in Woensdrecht ontzettend veel gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd van de kaart geveegd. We moeten voorkomen dat de herdenking van de Slag om de Schelde zich alleen maar op Walcheren afspeelt.” Hij opende de herinneringswand door twee foto’s van Sjef op te spelden. “Ik hoop dat iedereen hier komt kijken. Het is belangrijk om het verhaal te blijven vertellen.”

Adriaansen sprak de hoop uit dat velen zullen volgen. Iedereen die een herinnering aan of gedachte over de oorlog heeft mag deze ophangen. Het kunnen foto’s zijn, maar ook teksten, tekeningen of gedichten. De herinneringswand staat er tot eind oktober.


In de hal van het gemeentehuis staan voor de herinneringswand twee maquettes, die sleutelscènes in de oorlog uitbeelden. De maquettes heten ‘Black Friday: not in vain’ en ‘Wij dachten: die is vanavond thuis’. De verhalen hangen bij de maquettes. Ze zijn ook te lezen via de app ‘Brabant Remembers living history-app’. Brabant Remembers heeft in totaal 75 maquettes laten maken over de oorlog in de provincie.