Bloeiende heide
Bloeiende heide Foto: copyright Staatsbosbeheer

Natuurherstel Brabantse Wal

HOOGERHEIDE - Staatbosbeheer start vanaf week 38 in de natuurgebieden Kortenhoeff en Staartse Heide met het herstel van het heidelandschap. De werkzaamheden zijn onderdeel van een landelijke aanpak om de natuur te herstellen en weerbaarder te maken tegen de effecten van stikstofuitstoot: Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Stikstof is een voedingsstof die zorgt voor overbemesting van het gebied. Door het uitvoeren van deze maatregelen verwijderen we dit uit het gebied en blijven Kortenhoeff en Staartse Heide gezonde en duurzame leefgebieden voor de toekomst, met ruimte voor natuur en recreatie.

Herstel heidelandschap
Van mei tot en met oktober vindt er schapenbegrazing plaats in deze gebieden om de vergrassing van de heide tegen te gaan. Door begrazing wordt er structuur in de heide aangebracht. Dat wil zeggen; een afwisseling van jonge heide, oude heide en zanderige open plekken, wat de biodiversiteit bevordert. Om bebossing van vochtige heide, droge heide en stuifzanden te voorkomen, wordt de houtige opslag, die niet door de schapen is afgevreten, verwijderd. De sterk vergraste verbindingszone tussen Kortenhoeff en Staartse Heide wordt gechopperd. Dit is het verwijderen van de vegetatie en het bovenste gedeelte van de bodem. Het vrijgekomen materiaal wordt opgezogen en afgevoerd. Daarnaast zal er op de Staartse Heide hier en daar kleinschalig geplagd worden om stuifzanden te creëren.

Samenwerking binnen Grenspark Kalmthoutse Heide
De goed ontwikkelde heide in Kalmthout wordt gemaaid, opgevangen en vervolgens verspreid (geënt) over het gechopperde gebied in de Staartse Heide. Dit doen we in samenwerking met onze Belgische collega’s van het Agentschap Natuur en Bos. Op deze manier proberen we samen de natuurwaarden in de gebieden te verbeteren. Het gebied ziet er tijdens de werkzaamheden niet op zijn mooist uit, maar we gaan voor het eindresultaat; goed ontwikkelde heide. Tijdens de werkzaamheden kunnen er tijdelijk wandel en/of ruiterpaden worden afgesloten. Het herstelwerk van de paden wordt verricht zodra het werk klaar is en de weersomstandigheden het toelaten. Waar nodig zullen er passende verkeersmaatregelen worden genomen. [l]