Burgemeester Steven Adriaansen en luitenant-kolonel Jos van Berlo voor de herinneringswand. FOTO EUGÈNE DE KOK
Burgemeester Steven Adriaansen en luitenant-kolonel Jos van Berlo voor de herinneringswand. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'We staan op eigentijdse manier stil bij de oorlog'

HOOGERHEIDE - Vliegbasis Woensdrecht en de gemeente Woensdrecht organiseren zaterdag 5 oktober samen een groot evenement in het kader van 75 Jaar Bevrijding. “We hebben een sterke band en zijn trots dat we dit mooie evenement kunnen neerzetten voor onze inwoners”, zegt burgemeester Steven Adriaansen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Er is veel te doen op zaterdag 5 oktober. “De vliegbasis heeft een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. We willen onder meer laten zien hoe onze basis zich heeft ontwikkeld van toen naar nu”, legt luitenant-kolonel Jos van Berlo uit. “We staan op een eigentijdse manier stil bij de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.” De vliegbasis was tot het najaar van 1944 in handen van de Duitsers. Na de Slag om de Schelde en bevrijding van Woensdrecht en Bergen op Zoom namen de geallieerden de basis in. De nazi-vliegtuigen maakten plaats voor squadrons Spitfires, die de opmars van de geallieerde troepen vanaf Woensdrecht ondersteunden.

Re-enactors

Er is een tentoonstelling en er zijn re-enactors en oude militaire voertuigen die laten zien hoe het er in oorlogstijd aan toeging. Veel belangstelling zal er zijn voor de oude vliegtuigen die komen. Uit de historische vlucht op Gilze-Rijen vliegen onder meer een Spitfire, Hawker Hunter, Harvard en een Beaver naar Woensdrecht. “Zij hebben een rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. We willen ze niet alleen maar neerzetten. We willen dat ze komen aanvliegen als het publiek er al is. Dan is het minder statisch en kunnen mensen zien hoe het deze werken.”

Straaljager

Er zijn op 5 oktober ook PC-7’s te bewonderen, de lesvliegtuigen in Woensdrecht, en er komt een straaljager overvliegen. Er is zowel om 10.00 uur als 13.00 uur een vliegprogramma. “Verder is er van alles te doen op het terrein. We hebben springkussens en spelletjes voor de kinderen, demonstraties van de brandweer en bergingsdienst en een programma met veteranen. Aan hen willen we met name aandacht besteden”, zegt Jan-Leendert Voetelink die de dag helpt organiseren. Op het terrein staat een grote tent waarin bezoekers met oorlogsveteranen in gesprek kunnen gaan. Het bevrijdingsorkest Wachtpost 13XXXL zorgt voor een muzikale noot.

Tickets

Het evenement op zaterdag 5 oktober is gratis toegankelijk en bedoeld voor inwoners van de gemeente Woensdrecht en familie van personeel op de basis. Er is plaats voor zesduizend mensen. De organisatie raadt mensen aan zoveel mogelijk op de fiets te komen. Mensen die toch met de auto gaan, moeten vooraf een ticket bestellen. Zij krijgen een parkeerplaats toegewezen. Toegangskaarten reserveren kan via www.universe.com/75jaarvrijheid.[l]