Een aantal kinderen oefent het dansje dat ze later op de middag moet uitvoeren. FOTO EUGÈNE DE KOK
Een aantal kinderen oefent het dansje dat ze later op de middag moet uitvoeren. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Taalrups komt tevoorschijn op Taalfeest

HOOGERHEIDE - Wethouder Lars van der Beek van de gemeente Woensdrecht heeft woensdag in de bibliotheek de Taalrups onthuld. Het is het vervolg op het voorleesproject van het To-Taalhuis.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De wethouder deed dat aan het einde van het Taalfeest in de bibliotheek in Hoogerheide. In het kader van het voorleesproject gingen vrijwilligers wekelijks langs bij gezinnen met kinderen die moeite hadden met de Nederlandse taal. Ze knoopten daar gesprekken aan en lazen voor aan de kinderen. Het project is in de loop der jaren echter veel meer gaan behelzen. “De naam dekte niet meer echt de lading. We hadden ook een mascotte nodig.”

Hij viel meteen in goede aarde bij de kinderen. Het Taalfeest werd georganiseerd in het kader van de Week van de Alfabetisering. Er waren tussen de 80 en 90 aanwezigen: kinderen en hun ouders, die cursussen en workshops volgen bij het To-Taalhuis, voorleesvrijwilligers, mensen van de bibliotheek en taalpartners. “Een mooie opkomst”, zei taalcoördinator Monique Swagemakers van het To-Taalhuis. “Iedereen die iets heeft met taal hebben we uitgenodigd. Het is een allegaartje, met mensen uit allerlei culturen.”

Kletspotten

De kids studeerden onder leiding van Thijs en Gerdien een dansje en liedje in, de volwassenen gingen aan de hand van kletspotten met verschillende onderwerpen zoals opvoeding, bruiloften en verjaardagen met elkaar in gesprek. “Positieve onderwerpen waarover iedereen kan meepraten. Praten is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling. Het maakt niet uit over wat je het hebt, als je maar praat.” De meeste ouders en kinderen die er waren zijn trouwe bezoekers van de workshops en activiteiten in het To-Taalhuis. “Er is geen enkele gêne om te komen. Daar zijn we blij mee. De sfeer onderling is heel gezellig.” Na afloop kregen alle aanwezigen een tasje, gesponsord door Primera, met een sleutelhanger van de Taalrups erin, waarop stond: ‘Lees alsof het je laatste dag is’.

Meer informatie is te vinden op www.bwiwoensdrecht.nl/to-taalhuis.